Studentské půjčky prošly parlamentem. Budeme platit školné?

6. 6. 2010 | Aktuality

Návrh systému studentských půjček, spoření a grantů předložený ministryní školství Miroslavou Kopicovou schválila vláda. Jeho primárním cílem je ulehčit rodinné peněžence a učinit tak studenty méně závislými na přísunu peněz od svých otců a matek. Systém stojí na třech piliřích.

První z nich – spoření na studium bude koncipováno podobně jako dnes stavební spoření, rodiče ho budou moci svým potomkům zakládat hned po jejich narození. Tzv. granty představují částku 967 korun měsíčně, již si rodiče starající se o nezaopatřené dítě odečítají z daní. Dcera či syn, kteří nastoupí na vysokou školu, budou tuto částku dostávat od státu přímo na své účty. Granty by ovšem museli státu vrátit zpět, pokud školu nedokončí. Posledním pilířem jsou půjčky. Ty by oprávnily studenty vypůjčit si až 54 tisíc korun ročně se splácením až po dokončení studia.

Schválený systém finanční podpory studentů ovšem není původně určen pro financování školného. Lze jej však pro tento účel upravit. Zástupci stran ODS, TOP09 a Věcí veřejných, které pravděpodobně vytvoří vládní koalici, se totiž shodli, že by školné mohlo být zavedeno od roku 2013. Netýkalo by se stávajících vysokoškoláků, ale pouze těch, co nově nastoupí a studenti by jej začali hradit, až když úspěšně absolvují studium a najdou si zaměstnání.

Zdroje: ihned.cz novinky.cz