Studentská hnutí:

15. 2. 2004 | Studentský život

Hnutí Mladých zelených je v České republice poměrně nové, vzniklo na počátku roku 2001. Hned po svém založení se hnutí začlenilo do Evropské federace Mladých zelených, která sdružuje asi 40 různých skupin takřka ze všech evropských zemí.

Hnutí Mladých zelených je v České republice poměrně nové, vzniklo na počátku roku 2001. Jeden z jeho zakladatelů, 27letý právník Martin Soukup říká, že ho k založení podobného hnutí vedla nespokojenost s tehdejším vedením Strany zelených:“Kontakty se zahraničím Zelení vyhledávali minimálně, přitom zahraniční Zelení ve valné většině západoevropských státech hrají v politice výraznou roli, v Evropském parlamentu tvoří dokonce čtvrtou nejsilnější politickou frakci. Když jsme se víceméně náhodou setkali s mladými zelenými z Německa, Belgie, Finska apod., došlo nám, že úspěšní Zelení jsou úzce a mnohem více propojeni s mladou generací a s občanským sektorem, než jak tomu bylo v té době u nás. Navíc prakticky všude fungovali organizace Mladých zelených, ať už přímo jako součást politické strany nebo jako zelené občanské organizace.“ Ovšem vedení Strany Zelených těmto snahám nebylo nakloněno, naopak odmítalo zprostředkovat i vnitrostátní kontakty mladých zelených. Hned po svém založení se hnutí začlenilo do Evropské federace Mladých zelených (FYEG, www.fyeg.org), která sdružuje asi 40 různých skupin takřka ze všech evropských zemí, od početných a zámožných Gruene Jugend (Německo) až po malé skupinky v Makedonii, Albánii, apod. Federace udržuje síť kontaktů, koordinuje mezinárodní kampaně a pořádá výměnná setkání.

Náplň hnutí: Hlavním cílem sdružení jsou podle jeho stanov hledání cest k udržitelnému rozvoji, informování veřejnosti, formování názorů mladých lidí a jejich zapojování do správy veřejných věcí. Mezi hlavní akce patří organizování zajímavých diskusí a seminářů a větších informačních projektů na jedné straně a formulování politických prohlášení a programů na straně druhé. Dá se říci, že zhruba polovina členů Mladých zelených se spíše aktivisticky věnuje konkrétním projektům a druhá polovina se podílí na vytváření politických postojů a propagaci zelené politiky jako celku. „Letos Mladí zelení například na Šumavě zorganizovali velký mezinárodní letní kemp pro mladé z osmi států Evropy,“vypráví Martin Soukup,“celý projekt byl zaměřen na lesní ekologii z teoretického i z praktického hlediska. Loni členové hnutí koordinovali v České republice velkou propagační cyklistickou štafetu BIKE + 10, která byla zaměřená na osvětu Světového summitu o trvale udržitelném rozvoji v Johannesburgu.“

Vztahy mezi Mladými zelenými a Stranou zelených jsou po její reformě velice vstřícné a přátelské. Oba subjekty (hnutí a politická strana) na sobě formálně ani fakticky nezávisí, jsou to dva samostatné subjekty. Předseda Strany zelených Jan Beránek se účastnil listopadového sněmu Mladých zelených, strana a hnutí spolu všemožně spolupracují, mj. společně připravují volební kampaň do Evropského parlamentu, volby v České republice proběhnou v roce 2004. Řada členů sdružení je zároveň i členy Strany zelených.

Mladí zelení možná nejsou na vysokých školách vidět tolik, jako některá jiná politicky motivovaná sdružení mladých. Nicméně na akademické půdě působí, pořádají diskuze, semináře i dlouhodobější projekty. Nesnaží se vysokoškoláky zatáhnout do politiky. Studenti jsou jednou z cílových skupin hnutí, protože si vedle učení dokáží najít čas na zajímavou diskusi. Někteří možná právě hledají cestu, jak se sami zapojit do utváření a ovlivňování kvality života u nás.

Další články k tématu