Studenti zdravotnických škol nebudou moct bez očkování na praxi

19. 1. 2022 | Aktuality

očkování studentůAsociace zdravotnických škol ČR chce, aby vláda upravila novou vyhlášku o povinném očkování starších lidí a některých profesních skupin. Vztahuje se totiž mimo jiné také na studenty zdravotnických škol, kteří od března nebudou moci absolvovat povinné praxe, pokud nebudou mít alespoň dvě dávky vakcíny proti koronaviru.

„Bez povinné praxe pak studenti nemohou školu dokončit. A žáci třetích ročníků ji absolvují ve druhém pololetí. Vím od některých škol, že praxi mají naplánovanou třeba na březen. Proto potřebujeme vědět, jak postupovat,“ uvedl Karel Štix, předseda Asociace zdravotnických škol ČR a ředitel Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Českých Budějovicích.

Vyhlášku o povinném očkování prosadila ještě bývalá vláda. Nový kabinet vedený Petrem Fialou ohlásil, že vyhlášku ještě upraví. „Ale zatím se s vyhláškou nic nestalo a stále platí v původní podobě. Proto bychom přivítali, pokud by ji nová vláda co nejdříve přezkoumala. Nejčistší by ale bylo vyhlášku úplně zrušit. Nechť tato vláda připraví návrh, který bude diskutován odborníky a lidmi z praxe,“ doplnil Štix.

Asociace zdravotnických škol ČR momentálně sdružuje 77 škol. Kolik studentů má aktuálně obě dávky očkování Štix neví. „Mohu mluvit za naši školu, kde přibližně z osmi stovek studentů absolvovalo dvě dávky asi 60 procent. Ale někteří další mají za sebou první dávku, jiní zase po prodělaném covidu na očkování ještě nesmí a další nemohou dostat vakcínu z jiných zdravotních důvodů. A tyto všechny skupiny současná vyhláška svým způsobem diskriminuje,“ míní Štix.

Za problematickou považují vyhlášku také ředitelé dalších zdravotnických škol. Někteří jejich studenti případně jejich zákonní zástupci se k očkování staví s pochybami. Najdou se dokonce tací studenti, kteří kvůli vyhlášce plánují studium ukončit. Na třebíčské zdravotní škole je dle ředitelky Lenky Francové takových studentů pět. Vadí jim, že před nástupem na školu o povinném očkování nic nevěděli.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu