Studenti ZČU vytvořili návrh vesmírného pracoviště

28. 5. 2024 | Aktuality

Studenti ZČU vytvořili návrh vesmírného pracovištěZápadočeská univerzita v Plzni si na konto připsala další úspěch. Šest týmů z celkem čtyř fakult univerzity vytvořilo návrh konstrukce a designu vesmírného pracoviště. Některé ze zázemí na testování dílů pro vesmírné programy by tak v budoucnu mohlo nést studentskou stopu.

Objednávku univerzita získala od firmy Streicher, která se vesmírnému inženýrství věnuje dlouhodobě. V minulosti vyrobila například zkušební komoru pro Evropskou kosmickou agenturu. Firma požadovala, aby součástí navrhovaného pracoviště byla modulární vakuová komora pro simulaci vesmírného prostoru, pracoviště na přípravu a zpracování testovaných komponent, tepelná jednotka a vakuový systém čerpání.

„Museli jsme vymyslet nejen funkční technologii, ale i to, jak by toto pracoviště mělo vizuálně vypadat. Kolegové z Fakulty zdravotnických studií ZČU se na projekt museli zaměřit i z hlediska zdraví zaměstnanců, aby pro ně pracoviště bylo zdravotně nezávadné,“ vysvětlila Hedvika Pavelková, manažerka týmu studentů ze strojní fakulty.

Návrh studentů Streicher plánuje využít v praxi. „Studentské řešení pro nás bude inspirace, jak by mohlo vypadat celé budoucí pracoviště, a to i designově,“ uvedla pro Novinky.cz Šárka Stará z oddělení marketingu firmy.

Koncept pracoviště není přitom jediný návrh, který týmy ze ZČU zpracovaly. Zástupci firmy OttoBock je pověřili také vytvořením návrhu a konstrukce speciálního smart adaptéru na protézu horní končetiny dětí. Tu by šlo používat i během sportu.

Konstrukční řešení v týmu měl na starosti Jakub Starec ze strojní fakulty. „Chtěli jsme, aby náš design byl jednoduše a rychle vytisknutelný na 3D tiskárně, aby byl levný, umožňoval rotaci o 360 stupňů a přitom dokázal pevně držet například řídítka u kola,“ řekl.

Výukové projekty mezioborové spolupráce zprostředkovává projekt DESING+, který ZČU vymyslela před 20 lety.

„Na začátku zimního semestru se studenti z několika fakult ani vzájemně neznají, o to složitější je pro ně v řádu týdnů přijít s těmito inovacemi. Hlavní význam těchto projektů není a nemůže být vzhledem ke krátké době na jejich řešení v hloubce propracování, ale především v interdisciplinární spolupráci,“ popsal jeden z organizátorů DESING+ Stanislav Hosnedl. Vysokoškoláci tak díky projektu získají užitečné dovednosti a kontakty, které jim mohou pomoct v budoucím studijním i profesním životě.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Studující Fakulty ekonomické ZČU přivítali tým z Marquette University

Externí faktory a šoky působící na byznys či regionální rozvoj bylo téma, kterému se letos během týdne věnovali čeští i američtí studující. Teď je čeká práce na společných projektech. V letošním roce uplynulo 30 let od podepsání společného memoranda o spolupráci mezi Západočeskou univerzitou v Plzni a Marquette University (MU) v americkém Milwaukee. Jedním z […]

číst více

Stavíme raketové motory, programujeme roboty a experimentujeme s textiliemi

V Plzni se odehrává revoluce v technologiích, která mění nejen lokální průmysl, ale ovlivňuje i globální perspektivy v různých odvětvích. Nadšení jedinci, kteří se nespokojí s pouhým pozorováním současného stavu věcí, již za doby svého studia aktivně přispívají k novým inovacím a objevům. Stavím raketový motor Jsem Martin a mám tu čest být součástí týmu, […]

číst více

Designérka Horská navrhla komunikátor propojující nemocné s rodinami

Pomůcka pro paliativní péči vytvořená studentkou Fakulty architektury ČVUT Natálií Horskou přenáší doteky rukou na dálku. Pomáhá tak lidem, kteří chtějí zůstat v kontaktu se svými blízkými, ale nemohou být z různých důvodů u lůžka v nemocnici. Proč jsou součástí návrhu i lněná semínka? Jaké etické otázky musí designér řešit? A jak se autorka vypořádala […]

číst více