Studenti v pyžamech protestovali za návrat do škol

12. 2. 2021 | Aktuality

protestPatnáctka dětí oblečená do pyžam a v mrazivém únorovém počasí zabalená do županů se ve čtvrtek sešla před budovou Poslanecké sněmovny v Praze. S transparenty s nápisy „Dostaňte nás ven“ apelovali na přicházející poslance, aby našli alternativu k distanční výuce. Studenti a žáci se kvůli koronaviru učí on-line z domova s krátkými přestávkami už téměř půl roku.

Protestující podporují petici Nesmíme obětovat děti. V ní petenti žádají, aby se přednostně proti nemoci covid-19 očkovali učitelé, aby se vláda zabývala školstvím prioritně a aby dokud se celá situace nevyřeší umožnila alespoň částečný návrat do normálu v podobě znovuotevření zájmových kroužků či výuky venku.

„Pokles úrovně vzdělání bude mít v budoucnu značné důsledky. Plošné a dlouhotrvající zavření škol, vzdělávacích a volnočasových institucí představuje závažné problémy a rizika, které je potřeba akutně řešit. Škola není jen místem výuky, ale zajišťuje také řadu dalších funkcí,“ varují petenti. Pod petici se dosud podepsalo zhruba 14 500 lidí.

15 dětí na protest doprovázeli také dva pedagogové. “Snažíme se o návrat dětí do škol a aby vláda umožnila alespoň volnočasové aktivity a hledala jiné formy, aby se děti mohly potkávat. Vzdělání dětí nějak doženeme, ale vzhledem k potřebě sociálních kontaktů by bylo potřeba umožnit alespoň schůzky dětí, aby mohly například pracovat na nějakých venkovních projektech třeba v rámci Junáka a podobných organizací,” řekl pro Českou tiskovou kancelář za pořadatele happeningu František Tichý z Gymnázia Přírodní škola. Tichý také doplnil, že vláda by měla co nejdříve zajistit pravidelné testování žáků, které by umožnilo otevření škol.

Zdroj:
ceskenoviny.cz