Studenti v Hongkongu zahájili školní rok bojkotem výuky

27. 9. 2019 | Stojí za přečtení

Beautiful architecture building exterior cityscape of hong kongUž od začátku června vycházejí o víkendech do ulic Hongkongu tisíce, desetitisíce a někdy i statisíce lidí. Demonstrace začaly jako protest proti návrhu extradičního zákona, který by vládě umožnil vydávat lidi do Číny. Protesty postupně přerostly v hlubší protestní hnutí proti sílícímu vlivu Pekingu. První zářijový den v rámci protestů desetitisíce studentů středních a vysokých škol vyhlásily bojkot výuky.

Hongkong byl více než 150 let pod britskou koloniální vládou, v roce 1997 se však stal zvláštní správní oblastí Čínské lidové republiky. Podle ústavy má ale vysoký stupeň autonomie a centrální vláda v Pekingu zodpovídá pouze za jeho mezinárodní politiku a ozbrojené síly. Čína se zavázala, že podle zásady ,,jedna země, dva systémy“ nebude 50 let od předání oblasti zasahovat do ekonomiky a svobod hongkongských obyvatel, mezi něž patří například svoboda projevu a právo protestovat.

Mnozí obyvatelé Hongkongu se však obávají, že čínský vliv na autonomní oblast sílí a podle nich je důkazem právě návrh extradičního zákona. Od června se proto každý víkend shromažďují k protivládním demonstracím a požadují zachování demokracie a svobody. Přestože se protestů účastní lidé napříč celou hongkongskou společností, tváří protestů se stala mladá generace a studenti.

Studenti, kteří se celé léto účastnili demonstrací a byli svědky sílící politické krize, použití slzného plynu a vodních děl policií na potlačení demonstrantů, zablokování hongkongského letiště a rostoucího napětí, přiznali, že se nemůžou jen tak vrátit do školních lavic. Prvního září se proto desítky tisíc studentů středních a vysokých škol spojily k bojkotu výuky. ,,Tohle je naše budoucnost. Pokud se budeme soustředit jen na školní výsledky a zanedbáme naši společnost, myslím, že toho ve stáří budu litovat,“ přiznala CNN sedmnáctiletá středoškolačka.

Další účastník protestního shromáždění, devatenáctiletý student Hongkongské univerzity pro Reuters dodal: ,,Přišel jsem, abych ostatním řekl, že ani po skončení letních prázdnin jsme se nevrátili do normálního života. Měli bychom pokračovat v boji za Hongkong. Tyto protesty mě přiměly, abych se více zajímal o společnost.“

Organizátoři univerzitního bojkotu prohlásili, že vláda má dva týdny na splnění požadavků demonstrantů a zároveň vyzvali ke dvoudennímu bojkotu výuky. V současné době studenti chodí do areálů svých škol, ale neúčastní se výuky. Místo toho pořádají své vlastní události a provizorní přednášky, na kterých se diskutuje o politické situaci a přednášejí pozvaní hosté.

I pro ty, kteří se bojkotu nezúčastnili, začal školní rok jinak. V učebnách chybí tisíce studentů a na školních půdách probíhají politické konverzace. V kampusech i jejich okolí se objevují protivládní plakáty a cedule vyzývající k ochraně demokracie a svobody.

Ne všichni studenti však protivládní protesty podporují. Zatímco v létě se studenti s odlišným politickým názorem nemuseli stýkat, během školního roku budou znovu ve stejné třídě. Většina hongkongských studentů dotazovaných americkou stanicí CNN přiznala, že si myslí, že je politická krize rozdělí na dva tábory, které se nejspíš nevyhnou názorovým střetům.

 

 Zdroje:

https://edition.cnn.com, https://www.bbc.com, https://echo24.cz