Studenti Univerzity Karlovy chtějí zrušit kolonku pohlaví

13. 10. 2020 | Aktuality

UK_peticeAsi 500 studentů Univerzity Karlovy zatím podepsalo petici, která volá po zrušení kolonky pohlaví. Mimo to studenti žádají, aby si mohli volit gramatický rod, jímž je budou vyučující oslovovat, a zároveň, aby si mohli kromě legálního jména do elektronického indexu zapsat i jiné jméno.

Podle autorů petice je kolonka pohlaví v profilech studentů, které se zobrazují ve studentském informačním systému, zbytečná. „Pokud by toto pole mělo zůstat součástí profilu z důvodů identifikace, myslíme si, že by mělo být i nadále pouze neveřejné. Riziko ve zveřejnění spatřujeme například v jednoznačném rozpoznání studentů*studentek, u kterých se jejich upřednostňované oslovování neshoduje s pohlavím uvedeným na občanském průkazu,“ píší petenti a dodávají, že navrhované změny by mohly pomoci předcházet nepříjemnostem spojeným s nesprávným oslovením.

„Navrhované úpravy by přispěly k tomu, aby vyučující oslovovali*y studenty*studentky tak, jak studenti*studentky preferují. Studenti*studentky by se tak mohli*y vyhnout mnoha nepříjemným situacím, kdy musí opravovat své vyučující. Tyto situace bývají o to méně příjemné, že v případě vyučujících se jedná o pozice studentovi*studentkám nadřazené,“ vysvětluje petice.

Podobné změny již zavedlo několik univerzit po celém světě. Zejména v anglosaských zemích je gramatický rod při oslovování a uvádění pohlaví hojně diskutovaným tématem. Už v roce 2015 si například studenti umění na Harvardově univerzitě mohli volit, jakým zájmenem chtějí být oslovováni.

Na pražské Karlově univerzitě je zatím celá záležitost pouze ve fázi petice. „Vedení UK oficiálně žádnou žádost od studentů neobdrželo, ale je případně připraveno vzít náměty obsažené v petici k diskusi. Pokud budou relevantní a ku prospěchu věci, bude se jimi seriózně zabývat,“ sdělil pro deník Právo mluvčí univerzity Václav Hájek.

Zdroj:
Novinky.cz

Další články k tématu