Studenti stále nevědí, jestli bude povinná maturita z matematiky

31. 12. 2019 | Aktuality

math-background_23-2148146940Povinná maturita z matematiky je strašákem mnoha středoškoláků. Naděje na zrušení této plánované novinky vysvitla díky návrhu, o němž poslanci rozmlouvali začátkem prosince. Ani po třech hodinách diskuze však nebyli schopni dojít k rozhodnutí, a tak bylo projednávání odročeno. O věci se nerozhodlo ani při dalším jednání před Vánoci. Studenti tak stále netuší, jestli povinnou maturitu z matematiky od jara 2021 poslanci opravdu zavedou či nikoliv.

Autorem návrhu za zrušení povinné maturity z matematiky je ministr školství Robert Plaga. Podle něj by se zavádět neměla, protože právě v matematice studenti selhávají nejčastěji. „Zavedení povinné maturity z matematiky není nástrojem, který naučí české děti matematice,“ objasnil ministr své stanovisko.

Plaga původně usiloval o to, aby poslanci novelu zákona projednali ve zrychleném jednání. Jeho návrh však vetovaly strany KSČM a SPD. Žáci třetích ročníků středních škol tak zatím neví, z kterých předmětů budou za dva roky maturovat. „Je to pro žáky nepříjemné. Už si mají určovat, kam směrovat svoje maximum energie, v této fázi rušit maturitu z matematiky je pozdě,“ okomentoval situaci poslanec Jan Farský.

Zrušení povinné maturity není jediným bodem Plagovy novely. Pokud by novela prošla, zahrnovala by jednotná státní maturita pouze didaktické testy, podoba ústních a písemných zkoušek z jazyků by byla v kompetenci samotných škol.

Momentálně však stále platí, že z matiky budou povinně maturovat v roce 2021 studenti gymnázií a od roku 2022 všichni ostatní středoškoláci.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/maturanti-stale-nevedi-co-bude-s-matematikou-40306449

https://www.echo24.cz/a/SyDEk/studenti-v-nejistote-cast-poslancu-boj-za-povinnou-maturitu-z-matematiky-nevzdala

Další články k tématu