Studenti Slezské univerzity budou moci zkoumat vesmír v unikátním planetáriu

4. 12. 2019 | Aktuality

planetariumJedinečnou výukovou pomůckou se nově může pochlubit Slezská univerzita v Opavě. V prostorách filozoficko-přírodovědecké fakulty nedávno otevřela malé planetárium pojmenované Unisféra.

Projekt za 60 milionů korun má podobu skleněné kopule o průměru osmi metrů. Umožňuje promítat 3D filmy obecenstvu čítajícímu až padesát lidí. Nové zařízení se pyšní jedinečnou kvalitou a ostrostí obrazu, která nemá v rámci střední Evropy téměř žádnou konkurenci. „Obraz je nejen kontrastní, ale i velmi ostrý. Navíc se zde promítá z osmi projektorů, běžně se používají dva,“ vysvětlil proděkan fakulty Tomáš Gráf.

Primárně bude sférická projekce sloužit při výuce studentům astrofyzikálních oborů, v budoucnu by však promítání mohla shlédnout i veřejnost. „Rádi bychom ji využili pro experimentální práce studentů, které budou zaměřeny na kombinaci sférické projekce s dalšími moderními médii, jakými jsou například rozšířená či virtuální realita. Pracujeme však i na tom, aby Unisféru v příštím roce mohli navštívit také studenti středních škol v regionu i zájemci z řad veřejnosti,“ doplnil Gráf.

Unisféra vznikla v rámci širší modernizace výukových prostor. Do budoucna tak škola plánuje další modernizace celkem za 160 milionů korun. Peníze chce investovat například do nového audiovizuálního vybavení učeben. S financováním Unisféry z velké části pomohly dotace Evropské unie.

Zdroj: https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/slezska-univerzita-otevrela-unikatni-planetarium-40304138

Další články k tématu