Studenti si budou moci vydělat víc peněz

26. 8. 2007 | Aktuality

Vysokoškolští studenti by si již od příštího roku mohli přivydělat při studiu mnohem více peněz. Umožnil by jim to připravovaný zákon o finanční pomoci studentů, na kterém nyní pracuje ministerstvo školství. Podle něj by si za červenec a srpen mohli studenti odpracovat dohromady tři sta hodin, ve zbývající části roku pak sto hodin za měsíc. Nyní mohou pracovat pouze 150 hodin za rok.

Vysokoškolští studenti by si již od příštího roku mohli přivydělat při studiu mnohem více peněz bez obavy, že přijdou o sociální dávky či jiná studentská zvýhodnění. Nyní mohou pracovat jen 150 hodin za rok, po změně by mohli pracovat více jak 300 hodin.

Změny jsou zahrnuty v návrhu zákona o finanční pomoci studentů, ne kterém pracuje ministerstvo školství. Zaměstnavatelé by mohli platit studentům měsíčně maximálně dvanáct tisíc korun, neplatili by za ně zdravotní a sociální pojištění a za práci studentů by byli daňově zvýhodněni.

Pro studenty by tato změna znamenala hlavně vyšší šanci na získání praxe během studia. Firmy by totiž spolupracovaly s jednotlivými univerzitami, které by jim doporučovaly konkrétní studenty pro jednotlivé práce. Studenti by tak mohli zapomenout na ubíjející a zbytečné brigády za pokladnami supermarketů nebo ve velkoskladech. Vydělali by si na svá studia a po absolvování školy by mohli prokázat praktické znalosti v oboru.

Pokud si bude student při studiu vydělávat, nemusí se bát o příspěvky na koleje či jiné příspěvky na studium. Limit pro výdělek je 120 tisíc korun ročně, což nebude těžké dodržet.

Úspěch připravovaného zákona závisí na tom, zda se podaří přesvědčit poslance, že je dostatečně chráněn proti zneužití.

Zdroj: www.ihned.cz