Studenti MUNI podepisují petici za genderově neutrální WC

8. 11. 2022 | Aktuality

genderově neutrální WCStudenti Masarykovy univerzity založili on-line petici za přidání genderově neutrálních toalet do budov školy. Zatím ji podpořilo přes 400 lidí. Změnou chtějí studenti docílit toho, aby lidé, kterým nevyhovují pánské ani dámské toalety, měli na škole bezpečné místo, kde můžou uspokojit své fyziologické potřeby.

Podle iniciátora petice Juliana Charouse je neexistence neutrálních toalet problémem hlavně pro studenty, kteří se identifikují jako nebinární. Genderově neutrální toalety by jim měly pomoci „vyhnout (se) nepříjemným situacím i negativním dopadům na jejich zdraví“, jak stojí v textu petice.

Petici podepisují studenti, kterých se problematika přímo týká, většina petentů však chce svým podpisem podpořit LGBTQ+ komunitu. Patří mezi ně i Lucie Cendelínová z Brna „Podepisuju, jelikož každý student na univerzitě by se měl cítit komfortně,“ napsala k petici. Kromě podpory vyjadřují petenti i rozhořčení nad genderovým rozdělování obecně. „Genderování věcí každodenní potřeby mi přijde téměř k smíchu. Vlastně ani nevím, proč jsou toalety takhle binárně rozděleny? Všichni víme, co tam dole je: nic extra zajímavého, co by mohlo způsobit problémy,“ myslí si Barbora Macková z Holan. Jiní svůj podpis komentují s jistou mírou nadsázky. Jako Luděk Solař z Královce: „Každé pohlaví si zaslouží svoje WC! Žádám v budovách MUNI nejméně padesát různých toalet!“

Neutrální toalety již fungují na školách ve Spojeném království, USA nebo Číně. Ze zemí evropského kontinentu zavádí neutrální toalety například Švýcarsko. V Curychu zavádí nové pravidlo, podle kterého má být třetina WC ve školách genderově neutrálních. Město má také v plánu omezit počet pisoárů.

Zdroje: Brněnský deník, Echo24.cz

Další články k tématu