Studenti chystají protest proti distanční výuce

24. 9. 2020 | Aktuality

119942987_1376750089195565_1704953386711754653_nZájem více jak šesti tisíc lidí vzbudila facebooková událost Otevřete vysoké školy. Organizátoři akce chtějí vyjádřit nesouhlas s uzavřením vysokých škol kvůli pandemii koronaviru. „Distanční výuka nikdy nenahradí klasickou prezenční a snad sakra nechceme ty tituly dělat doma!!?“ stojí v popisu události, která se původně měla uskutečnit už v pátek. Kvůli obrovskému zájmu se ale přesouvá až na říjen, aby organizátoři měli dostatek času vyřídit si povolení k uspořádání demonstrace.

„Nechci, aby případná akce byla z nějakého hlediska nelegální, aby z toho náhodou neměli problém účastníci anebo hlavně my – organizátoři,“ uvedla jedna z organizátorek, Emma Polomská. Pro server iDNES.cz řekla, že rozhodnutí uspořádat demonstraci učinila ze zoufalství. Polomská studuje na Vysoké škole chemicko-technologické. Zatím byla ve škole tento semestr jen pětkrát. Jako problém vidí mimo jiné to, že aby v letním semestru mohla začít s prací v laboratořích musí na podzim úspěšně absolvovat takzvaná cvičení. A to jí i ostatním studentům současná situace, velmi znesnadňuje, uvádí iDNES.cz.

Jejich protestní akce ale ještě může dostat stopku. Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula již avizoval, že v rámci opatření, které mají zmírnit nárůst počtu covid pozitivních v Česku, možná zakáže venkovní akce s účastí nad 100 lidí. Organizátoři zatím ujišťují, že na případné demonstraci by se dodržovala všechna hygienická nařízení, jako je například nošení roušek.

Kromě on-line výuky jako takové vadí studentům také nejistota ohledně bydlení. Hlavní hygienička Jarmila Rážová v pondělí pro Český rozhlas uvedla, že pravděpodobně dojde k uzavření kolejí. „Je to jedno z dalších opatření, které velmi pravděpodobně v tomto týdnu bude přijaté,“ upozornila Rážová.

Některé koleje v Praze nabízí studentům už nyní možnost odstoupit od smlouvy bez sankcí, jinde je to ale složitější. Studentka Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kde prezenční výuka zatím stále probíhá, podepsala smlouvu na byt na další rok. Pokud se ale škola zavře, byt nevyužije a bude muset řešit poplatky spojené s předčasným vypovězením smlouvy.

Jako problematické vidí někteří studenti i to, že zatímco vysoké školy se postupně zavírají, střední a základní zůstávají otevřené. „Když si srovnám velké posluchárny s tím, jak sedí děti vedle sebe v lavicích na základkách, přijde mi, že pravděpodobnost nákazy by u nás byla nižší,“ uvedla dvaadvacetiletá studentka brněnské Masarykovy univerzity Kateřina.

Studenti také upozorňují na sociální dopady uzavření škol, jako jsou omezené možnosti k seznámení. „S některými spolužáky jdeme alespoň na pivo, abychom se trochu poznali. Doufám, že do té doby nezavřou kavárny a bary úplně,“ vysvětluje čtyřiadvacetiletá Květa, která v říjnu nastupuje na Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy.

Řada škol chtěla na on-line výuku přejít už začátkem semestru, aby se vyhnuly zmatků spojeným s otevíráním a následným uzavíráním škol. Proti se ale postavil Národní akreditační úřad, který školám pohrozil, že v případě přechodu na on-line výuku mohou přijít o akreditaci. Školy tak mohou na on-line výuku přejít jen v případě, že to navrhne či doporučí hygiena.

Aktuálně jsou vysoké školy uzavřené v celém hlavním městě. Distančně se nově učí také na univerzitě v Pardubicích, Masarykově univerzitě v Brně, Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a Západočeské univerzitě v Plzni.

Zdroj:
https://www.idnes.cz/

Další články k tématu