Student si chtěl vydělat na prázdniny. Nakonec rozjel start-up

29. 11. 2022 | Stojí za přečtení

studentský start-upBrian Spinner, student na Univerzitě v americkém Marylandu, si chtěl původně vydělat na výlet během jarních prázdnin. V březnu se tak společně s dalším studentem domluvili, že budou prodávat své nenošené oblečení před knihovnou univerzity. U jednorázového výdělku ale nezůstalo. Spinnera totiž napadlo, že vedle retro kousků může začít prodávat i oblečení vlastního designu. Založil tak start-up Old Town, New Clothes (česky Staré město, nové oblečení).

Ve svém podnikání klade Spinner důraz na komunitní aspekt značky. V praxi to funguje tak, že prodává oblečení, které mu věnují jeho fanoušci. Do své značky zahrnuje nejrůznější typy oblečení, takže si vybere každý. A k tomu přidává i vlastnoručně navrženou módu. „Aby se podnik udržitel, prodal jsem zatím víc věcí z druhé ruky než triček, která jsem vytvořil,“ vypočítává Spinner. I tak chce svůj podnik dál rozšiřovat.

Vedení podniku Spinnera podle jeho slov obohatilo jeho studium na vysoké škole, protože si díky němu uvědomil význam komunity. Podpora je důležitá pro všechny studenty. Ti, kteří při studiu zároveň podnikají, se bez ní ale podle Spinnera neobejdou.

Jako základ svého kreativního procesu Spinner vnímá personalizaci a jedinečnost oblékání. Jeho cílem je, aby každý kousek oblečení byl tak jedinečný jako člověk, který ho nakonec bude nosit. Vlastní designy si nejdřív načrtne na papír. V tiskárně, kterou si koupil, aby mohl svůj podnik rozšířit, je pak otiskne na oblečení.

Všechny své designy má Spinner v jediném sešitě. Díky tomu může svou tvorbu posouvat dál a vymýšlet nové věci. Třeba jak přetvořit komplex z vlastního rukopisu ve stylové triko. Na to, že škrábe jak koucour, ho upozorňovali už v dětství. „Na střední škole mi jednou učitel sebral esej a dal ji na projektor. Před celou třídou mě kritizoval a bylo to hrozné,“ vzpomíná Spinner. „Je fajn vědět, že víc než sto lidí v Old Townu teď nosí můj rukopis na zádech,“ dodává.

Umění miloval už v dětství, ačkoliv v něm roky na střední tuto lásku do určité míry potlačily. Díky podnikání si Spinner teď navíc uvědomil, že umění může mít mnoho různých podob, od sociálních sítí, přes design až po oblékání. Všechny tyhle věci nyní úspěšně kombinuje ve své značce.

Všem studentům, kteří by se chtěli do podobného podniku pustit, Spinner radí, aby začínali pozvolna, ale zároveň se nebáli riskovat. Pro Spinnera například bylo zpočátku těžké propagovat svůj podnik na sociálních sítích, protože se bál toho, co si o něm pomyslí ostatní. Svůj strach však překonal a vrhl se do práce. „Je důležité uvědomit si, proč to děláte a nezapomínat na to. Uvědomovat si smysl projektu vám pomáhá soustředit se na hodnoty a význam vaší práce, což vás posouvá dopředu,“ míní Spinner.

Navzdory vyčerpávajícímu studiu si Spinner pro svůj kreativní podnik vždycky najde čas. „Pokud pracujete na něčem, co vás nadchne, zařídíte si všechno tak, aby podnik fungoval,“ uzavírá student svůj příběh.

Zdroj: College Magazine

Další články k tématu

Pět rad pro mladé podnikavce: Jak být vidět on-line?

Pět rad pro mladé podnikavce: Jak být vidět on-line?

Většina podniků zanikne během prvního roku existence, proto se vyplatí vědět, jak postupovat, aby se i váš podnik nezařadil mezi ty neúspěšné. Podnikání nutně neznamená, že vedete vlastní firmu. Týká se to i freelancerů a vlastně všech, kteří mají nějaký nápad nebo nabízí službu, se kterými chtějí na trhu uspět. A to bez internetu nejde. …

Studenti randí: Tipy na laciné rande k nezaplacení

Studenti randí: Tipy na laciné rande k nezaplacení

Chcete své drahé polovičce uspořádat večer, na který nezapomene, ale v kapse máte jen ošuntělého bůra a maximálně žvýkačku? Nebo snad máte nový „objev“, víte, že na prvním rande fakt záleží, ale peněženku už dávno ani nemáte (na co taky)? Přinášíme vám sedm tipů na úžasné rande, které vás nebude stát vůbec nic. Uspořádejte piknik …

Newton University získala členství v prestižní Business Graduates Association

Newton University získala členství v prestižní Business Graduates Association

NEWTON University s potěšením oznamuje, že se stala členem v Business Graduates Association (BGA), mezinárodní organizaci se sídlem v Londýně, která zajišťuje členství, akreditace a kvalitu pro prestižní světové byznysové školy. NEWTON University sídlící Praze, Brně a Bratislavě, se pyšní řadou ocenění. Jedním z nich je například fakulta roku, kterou sami studenti udělili NEWTONU již …