Střední školy ruší odvolání u přijímaček

11. 6. 2020 | Aktuality

zrušení odvoláníZatímco v předchozích letech měli uchazeči o studium na střední škole možnost podat odvolání v případě, že skončili těsně pod stanovenou hranicí nutnou k přijetí, letos tomu tak nebude. Odvolání totiž nahradí takzvané nové rozhodnutí. Důvodem je snaha zjednodušit a urychlit přijímací proces na střední školy.

Princip nového systému, který školy zavedly kvůli epidemii covid-19, spočívá v tom, že pokud si úspěšní uchazeči zvolí možnost jít studovat na jinou školu, ředitel školy bude moct původně odmítnuté studenty přijmout sám.

V praxi by to mělo fungovat tak, že ředitelé středních škol na webech uveřejní počet míst uvolněných poté, co proběhne termín pro podání zápisových lístků, podle nichž se určuje počet přijatých studentů pro nadcházející školní rok.

Druhé kolo přijímaček na SŠ

Studenti, kteří se v prvním kole přijímacích zkoušek na školu nedostanou, budou mít stejně jako každý rok možnost podat si přihlášku na školu, která v prvním kole nenaplnila kapacitu a druhé kolo vyhlásí. V případě druhého kola již není omezený počet přihlášek. Seznam škol, které druhá kola vypsaly, je k dispozici na webových stránkách krajských úřadů, v případě Prahy na webu magistrátu.

Seznamy by studenti měli kontrolovat průběžně, neboť se pravidelně aktualizují. Z důvodu omezení zavedených kvůli novému typu koronaviru pak nejspíš nebude výjimkou, že druhá kola přijímacích zkoušek budou probíhat i během letních prázdnin.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/

Další články k tématu

Ještě není pozdě na přihlášku aneb které VŠ ještě berou

Ještě není pozdě na přihlášku aneb které VŠ ještě berou

Mysleli jste si, že už to nestihnete? Omyl! Ten správný čas na podání přihlášky uzrál právě teď. Řada vysokých škol po celém Česku totiž stále přijímá přihlášky zájemců o studium. Výběr už sice není tak široký jako v březnu, přesto je v nabídce spousta oborů, které stojí za pozornost. Takže zbývá zodpovědět otázku: Kam to …

Termíny pro podání přihlášky na VŠ 2022

Termíny pro podání přihlášky na VŠ 2022

  24. června 2022 Veterinární univerzita Brno: Fakulta veterinárního lékařství   30. června 2022 Česká zemědělská univerzita v Praze: Fakulta životního prostředí Moravská vysoká škola Olomouc, o.p.s. Policejní akademie České republiky: Fakulta bezpečnostně právní Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Vysoká škola tělesné výchovy a sportu PALESTRA, spol. s r.o.   1. července 2022 …

Termíny pro podání přihlášky na VŠ 2023

Termíny pro podání přihlášky na VŠ 2023

Na které české vysoké školy si ještě stihnete podat přihlášku? 18. června 2023 Technická univerzita v Liberci – Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií 30. června 2023 Česká zemědělská univerzita v Praze - Fakulta životního prostředí Slezská univerzita v Opavě – Obchodně podnikatelská fakulta Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích 1. července 2023 …