Stávka v Olomouci

9. 6. 2003 | Aktuality

Na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci dnes proběhla dlouho očekávaná hodinová výhružná stávka. Zúčastnilo se jí více než tři stovky učitelů a studentů a podpořit přítomné přijela i ministryně školství Petra Buzková.

Na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci dnes proběhla dlouho očekávaná hodinová výhružná stávka. Zúčastnilo se jí více než tři stovky učitelů a studentů a podpořit přítomné přijela i ministryně školství Petra Buzková. Slíbila, že udělá vše pro to, aby vláda peníze na reformu vysokých škol schválila: „Chápu celou řadu vašich pohnutek, protože je pravda, že vysoké školy prošly od devadesátých let velkou proměnou. Většinu vašich problémů by vyřešila reforma vysokého školství, která je připravena. Má jedinou podmínku, a sice finance ve výši 5,2 miliardy korun. Nemohu slíbit, že ji vláda podpoří, ale za sebe určitě slibuji, že pro to udělám všechno…“

Výstražná hodinová stávka je vůbec první stávkou v historii českých vysokých škol, kdy učitelé přerušili práci. Olomouckou akci podpořilo 50 odborových organizací na různých vysokých školách v ČR. Další fakulty se k protestům proti podfinancování vysokých škol připojily protestními shromážděními, výlepem plakátů a dalšími akcemi. Ke stávce se postavili pozitivně i jiní pedagogové – např. z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a FAMU, kteří uspořádali krátká protestní shromáždění. Stěžovali si na nízké mzdy a na to, že vysokým školám plyne málo peněz.

Všechny stávky proběhly klidně, atmosféra nebyla bouřlivá, ale pedagogové dali jasně najevo, co chtějí. Z úst pedagožky Světlany Obenausové zazněl návrh, aby fakulta v září nezahájila výuku, pokud ministerstvo a vláda sliby nesplní a nedají vysokému školství více peněz. Většina studentů však zůstala stávkou nedotčena, zajímá je především příprava na zkoušky, mnozí stávku ani nezregistrovali.

 

zdroj:čtk, Lidovky