Státní maturity z českého jazyka se bát nemusíte

13. 1. 2012 | Rady maturantům

Státní maturita se stala strašákem mnoha žáků středních škol. Letošní maturanti mají ale jednu velkou výhodu – už vědí, jak bude zkouška vypadat. Státní maturitu z českého jazyka neudělalo v loňském roce pouze 7,6 procent maturantů. Jak se vyvarovat jejich chybám?

Maturita bude mít letos stejnou podobu jako vloni. Jedinou změnou je, že bude písemná část předcházet ústní. Žáci středních škol budou skládat didaktický test a psát písemnou práci v časovém úseku od 2. května do 15. května. Ústní část pak přijde na řadu od 16. května do 10. června. Jak se na ni připravit?

První fáze zkoušky – didaktický test a písemná práce

Didaktický test a písemná práce jsou zaměřeny na jazykovou stránku. Kromě slohových a gramatických znalostí nevyžadují žádnou větší přípravu. Před didaktickým testem by si každý budoucí maturant měl říct, co jsou jeho slabiny a na ty se zaměřit. V testu se vyskytuje hodně příkladů, ve kterých má žák určit, jaká z nabízených vět je gramaticky správně nebo nesprávně napsaná. Většina příkladů je ovšem hlavně o vaší pozornosti. Je důležité si správně přečíst zadání, klidně i víckrát. A pamatujte, že správné řešení je většinou to nejjednodušší. K tomuto tvrzení vám mohu uvést krásný příklad, který se stal při loňské maturitě. Jedna otázka začínala výchozím textem od Karla Poláčka. Ukázka byla z knihy Bylo nás pět. Pod textem byla položena jednoduchá, ničím nezavádějící otázka: Kdo je vypravěčem výchozího textu? Kdo si text prostě jen přečetl, na první pohled věděl, že vypravěčem je postava přímo se účastnící děje. Ale co když někdo knihu znal a začal o tom více přemýšlet? To potom mohl přijít na to, že Karel Poláček zde líčí své dětství a mohl tak pozorovat ve vypravěči právě malého Poláčka. Správnou odpovědí byla, podle řešení, první, jednodušší varianta.

Druhou částí je písemná práce. U ní se rozhodně vyplatí si předem vypsat, jak vypadají základní slohové útvary. Jistotu máte, když si vypíšete, jak má správně vypadat vypravování, úvaha, charakteristika a popis. V této části dostanete deset témat a jedno z nich si musíte vybrat. Může se stát, že když vám sedne útvar, nesedne vám zadané téma, nebo naopak. Ale když se naučíte, jak správně psát alespoň tyto čtyři výše zmíněné útvary, máte mnohem větší šanci, že si vyberete něco, co vám bude sedět. Výhodou je, že můžete během psaní používat Pravidla českého pravopisu. Díky tomu můžete zkrátit přípravu na sloh po gramatické stránce. Zde si dávejte opravdu velký pozor na dodržení rozsahu a také na dodržení správné formy celé práce.

Druhá fáze zkoušky – ústní část

V této fázi je maturant konfrontován s jedním uměleckým a jedním neuměleckým textem. V první části si vylosuje jednu z dvaceti knih, které si předem vybral. Vřele doporučuji si všechny knihy přečíst. Mně osobně to velice pomohlo, ale znám spolužáky, kteří to zvládli i s pouhým přečtením obsahů dějů na internetu. Velice zde záleží, jakou knihu si vytáhnete a jaké otázky vám k ní položí váš zkoušející. Nejdůležitější údaje, které byste zde měli znát, jsou: Hlavní postavy, místo a čas děje, děj a kompozice, jazyk a styl díla. Další údaje, které se hodí spíše u vyšší verze, ale mohou se na ně ptát i u základní, jsou: Další knihy autora, doba díla, literární směr, soudobí autoři a vliv díla.

V druhé části byste měli najít souvislost mezi uměleckým a neumělecký textem. Přečtěte si proto oba texty velmi pozorně, abyste tuto souvislost mohli najít a něco o ní říct. Dále byste měli odhadnout, o jaký druh nebo žánr neuměleckého textu se jedná. Zde je důležité podložit svůj návrh vhodnými argumenty. Nemusíte mít pravdu, ale když budete argumentovat logicky, zkoušející to ocení.

Zadání maturity z loňského roku naleznete zde.

Přejeme hodně štěstí a šťastnou ruku při výběru otázek!

Další články k tématu