Speciál O OBORECH: Zoorehabilitace a asistenční aktivity se zvířaty

16. 10. 2012 | O studijních oborech

Baví vás práce se zvířaty, ale zároveň chcete pomáhat i lidem? Pak je právě pro vás dnešní díl speciálu O OBORECH. Dovíte se, kde můžete tento obor studovat, jaké jsou podmínky přijetí a jaké předměty na vás čekají. Jaké studium ve skutečnosti je, vám v závěru prozradí studentka prvního ročníku Martina Baudisová.

Kde studovat

V České republice nabízí obor Zoorehabilitace a asistenční aktivity se zvířaty pouze Česká zemědělská univerzita v Praze. Obor je součástí bakalářského studijního programu Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Délka bakalářského studia je tři roky a vedení fakulty studentům doporučuje následující navazující magisterské obory: Zájmové chovy zvířat a Živočišná produkce.

Předpoklady studia

Přijímací zkouška se skládá z písemného testu z biologie. Látka je v rozsahu středoškolského gymnazijního učiva.

Náplň studia

Student během studia získá teoretické znalosti o biologii a chovu zvířat využivatelných k interakci zvíře – člověk. Jedná se o interdiscipli­nární obor, který připraví z absolventa a jeho zvířete platné pomocníky lékaře či rehabilitačního pracovníka.

Profilové disciplíny

Studenti mají na výběr z mnoha profilových disciplín. K dispozici jim jsou například Zoologie, Praktická anatomie zvířat, Základy anatomie člověka, Praktická fyziologie zvířat, Základy genetiky, Základy obecné zootechniky, Etika chovu zvířat, Chov koní, Kynologie, Psychologie osobnosti a sociální psychologie a Speciální pedagogika.

Uplatnění absolventů

Absolventi tohoto oboru jsou nejčastěji zaměstnáni v běžných i speciálních pedagogických zařízeních, klinikách, rehabilitačních centrech, geriatrických zařízeních, pečovatelských ústavech a správních orgánech. Dále mohou působit u výcviku asistenčních psů nebo výcviku koní pro hiporehabilitaci. Angažují se i při ochraně zvířat.

Martina Baudisová, první ročník

Proč sis vybrala právě tento obor?

Zajímám se o rehabilitaci psů při kloubních potížích, a proto jsem se rozhodla jít na tento obor.

Co od studia očekáváš?

Znalosti ohledně anatomie a fyziologie psů, ale i chovu a obecně zvířat.

Vidíš nějaké klady a zápory svého oboru?

Je to zajímavý obor, který má mnoho zajímavých předmětů. Jen mě mrzí, že není rozdělen zvlášť na koně a zvlášť na psy. Mnoho lidí by se rádo zaměřilo pouze na jedno zvíře.

Myslíš, že tě obor dostatečně připraví pro tvé budoucí povolání?

Myslím, že částečně ano, ale více bude důležitá praxe a ostatní aktivity.

Komu bys tento obor doporučila?

Jelikož studuji 1. ročník, tak si zatím nedovolím soudit. Ale určitě všem, koho zajímají asistenční aktivity a spojení pes, popřípadě kůň, člověk.

Zdroj textu i fotografií: webové stránky školy