Speciál O OBORECH: Zoologie

2. 9. 2011 | O studijních oborech

Zajímali jste se na střední škole spíše o floru, nebo o faunu? Pokud o faunu, tak je náš dnešní speciál o oboru zoologie určen přímo pro vás. Dozvíte se v něm, kde se dá tato věda o říši zvířat studovat, jaké předměty vás čekají, co je třeba znát před přijímačkami a jaké vás případně čeká uplatnění.

Co to vlastně zoologie je?

Zoologie je stručně řečeno věda o zvířatech. Řadí se do okruhu biologických věd (společně například s botanikou, anatomií, mikrobiologií, genetikou a fyziologií). I zoologie se ale může dál specializovat, například v závislosti na tom, o jakou skupinu živočichů se nejvíce zajímáte (entomologie, ornitologie, parazitologie a další). V českém vysokoškolském prostředí lze však tyto poddisciplíny studovat jen jako konkrétní předměty, speciální obory pro ně neexistují.

Kde ji lze studovat?

Jak už bylo řečeno, zoologie je odnoží jí nadřazené biologie, tudíž je pro její studium třeba nejdříve získat přírodovědné základy. Z toho důvodu se zoologie studuje především na magisterském a doktorském stupni. Pro bakaláře existují obory jako například zootechnika, živočišná produkce nebo zoorehabilitace. Zoologii jako takovou však v českém prostředí na bakalářském stupni zatím bohužel nenajdete. Po absolvování bakalářského základu například v oboru biologie nebo ekologii se můžete hlásit do magisterského studia na Přírodovědeckou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a na Přírodovědeckou fakultu Masarykovy Univerzity v Brně.

Přijímací zkoušky

Přijímací řízení do magisterského či doktorského studia bývá většinou trochu náročnější než do studia bakalářského, zvláště pokud například přestupujete ze vzdálenějšího oboru nebo dokonce z jiné fakulty. Pokud se budete hlásit na zoologii v navazujícím magisterském programu, budete většinou skládat ústní i písemnou zkoušku ze základů biologie a ekologie. Jedná se o takový rozsah studia, ve kterém skládají studenti bakalářského stupně státní závěrečné zkoušky. K přihlášce je samozřejmě třeba doložit kopii dokladu o získání bakalářského titulu. Některé školy také vyžadují i přesný výčet předmětů, které jste ve svém uplynulém studiu absolvovali. U doktorského studia probíhají přijímačky povětšinou ústně a to nad tématem vaší plánované disertační práce. Jelikož se však podmínky přijetí k doktorskému studiu na různých školách poměrně liší, doporučujeme je podrobně konzultovat s jednotlivými studijními odděleními.

*Studiem savců se zábývá předmět mammalogie*Studiem savců se zábývá předmět mammalogie

Předměty

Ať už budete studovat zoologii pro získání magisterského nebo doktorského diplomu, bude skladba předmětů hodně podobná. Od problematiky a metod současné biologie a ekologie živočichů, přes srovnávací morfologie, ontogenezi, zoogeografii, etologii, evoluční biologii, až po genetiku. Všechny tyto předměty se samozřejmě dále mohou specializovat na konkrétní skupiny zvířat – savce, ptáky, plazy, hmyz a jiné.

Uplatnění absolventů

Absolventi zoologie mohou nalézt uplatnění na výzkumných pracovištích, ve vědeckých institucích, jako vyučující na vysokých školách, v zoologických zahradách či v muzeích. Mohou se ucházet o zaměstnání v archeologických institucích, v oblasti státní správy, ochrany životního prostředí, zemědělství a lesnictví, ve správě národních parků a chráněných krajinných oblastí. Zajímavou a širokou nabídku jistě nabídne i oblast neziskových organizacích či soukromý sektor.

Zdroje: informace na stránkách jednotlivých fakult

Zdroj fotografií: www.sxc.hu