Speciál O OBORECH: Filmová věda

21. 3. 2008 | O studijních oborech

Vnímáte filmy jinak než vaše okolí? Připadáte si zrozeni k tomu, abyste komentovali nejen zápletku a speciální efekty, ale i montáž, práci s kamerou či mizanscénu? Pak jste zrozeni právě pro filmovou vědu. Běžte ji studovat. Pozn. Článek byl aktualizován 28. 12. 2009 (-kav-)

Filmovou vědu lze studovat na filozofických fakultách třech českých univerzit. Konkrétně jde o Karlovu univerzitu v Praze, Masarykovu univerzitu v Brně a Univerzitu Palackého v Olomouci. Obor bývá pojmenován různě – na FF MU Teorie a dějiny filmu a audiovizuální kultury, na FF UK a FF UPOL Filmová věda, často se však setkáte kupříkladu s pojmem filmová studia.

Je libo točit filmy? Tak to radši zkuste jinde… Studium filmové vědy zahrnuje především dějiny české a světové kinematografie a teorii filmové tvorby, dále pak (záleží na konkrétní škole) základy estetiky, teorii umění, základy filmové kritiky, dramaturgii apod. „Studium je hlavně teoretické, jak už název napovídá. Neberu to jako negativum, jen upozorňuji případné uchazeče, kteří chtějí studovat filmovou vědu kvůli tomu, aby se učili točit filmy, ať na to rovnou zapomenou,“ říká studentka oboru na FF MU Martina D.

**Jak se nechat přijmout? ** Přijímací zkoušky se na všech třech školách různí. Na Filozofické fakultě MU píší uchazeči TSP (test studijních předpokladů) a oborový test, který sestává z otázek z teorie filmu a médií, dějin české a světové kinematografie a porozumění odbornému textu v angličtině (více informací zde). Na FF UK se testuje ve dvou kolech. První je talentová zkouška – písemná analýza a test vztahující se k uvedenému filmu, ve druhém kole uchazeči podstupují ústní pohovor týkající se různých znalostí z oblasti filmové vědy (podrobně čtěte zde). Na FF UPOL se koná pouze ústní část, která zjišťuje uchazečův vztah k oboru, jeho schopnosti analyzovat filmové dílo apod. (více zde)

Šance na přijetí je na různých fakultách opět nestejná. Zatímco Katedra filmových studií na FF UK se na svých internetových stránkách pyšní tím, že „počet přihlášek dosahuje každoročně zhruba desetinásobku přijatých uchazečů,“ na Filmovou vědu v Olomouci se dostane téměř polovina přihlášených. Více informací o těchto počtech naleznete na stránkách jednotlivých fakult, potažmo kateder a ústavů (viz odkazy ve spodní části článku).

Klady a zápory Jako pozitivní stránku svého studia bere Martina především to, že je na oboru celkem nízký počet studentů, téměř všichni se tedy znají. „Vyučující jsou navíc na slovo vzatí odborníci. Jako nevýhodu však vidím to, že každý z těchto odborníků je poměrně úzce specializován na nějakou konkrétní oblast výzkumu, proto není výuka pojata moc komplexně. To, co studenta opravdu zajímá, si dohledá samostatně.“

**Jak je to s uplatněním? ** Absolvent filmové vědy se uplatní především v různých profesích spjatých s filmem a kulturou, např. v médiích (jako filmový kritik, recenzent, dramaturg apod.) Samozřejmě má také možnost pokračovat v postgraduálním studiu a působit na katedře jako vyučující a vědecký pracovník. Ale jak říká Martina, „ne každý, kdo vystuduje nějaký obor, se jím živí. A u filmové vědy je jasné, že ne každý absolvent bude filmový vědec.“ Mluví však optimistickým tónem, vždyť možností je dnes spousta.

**Kde studovat filmovou vědu: ** FF UK – Katedra filmových studií FF MU – Ústav filmu a audiovizuální kultury FF UPOL – Katedra divadelních, filmových a mediálních studií

Zdroj obrázku: film.ff.cuni.cz

Zdroje: Webové stránky jednotlivých fakult.