Soutěž Cesta do Evropy

10. 5. 2007 | Aktuality

Návštěva Evropského parlamentu, Rady EU či Evropské komise. Prohlídka měst jako Brusel, Lucemburk, Štrasburk a další. To je jenom část výhry, kterou může získat každý, kdo se zúčastní vědomostní soutěže o Evropské unii.

Soutěž nazvaná Cestou do Evropy se koná od 9. května do 15. června 2007 na internetu. Zúčastnit se jí mohou občané České republiky, kteří dovrší nejpozději 1. října tohoto roku 18 let. Účastníci budou odpovídat na 50 otázek, jež jsou rozděleny podle obtížnosti do 5 bloků po 10 otázkách. Na každou otázku je správná pouze jedna z nabízených odpovědí, která je hodnocena škálou od jednoho do pěti bodů.

Otázky se týkají historie EU, její politiky, jednotlivých členských či přistupujících zemí a dalších aspektů. Nejlehčí otázky musí soutěžící zodpovědět na základě svých znalostí. Odpovědi na otázky z vyšších kategorií je možno vyhledat na portálech o EU. Cílem soutěže je nejen prokázat znalosti, ale také schopnosti vyhledávat informace a pracovat s nimi. Třicet nejúspěšnějších soutěžících získá možnost poznat významné evropské instituce a města, ve kterých instituce sídlí.

Letošní třetí ročník této soutěže by měl podle organizátora Tomáše Zatloukala odstranit mezery ve vědomostech občanů České republiky o EU. Bližší informace a registrační formulář najdete na www.evropskestranky.cz.