Soutěž pro milovníky aktivní architektury

1. 11. 2011 | Aktuality

Společnost VELUX Česká republika vypsala pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu 1. ročník studentské soutěže Active House Award, která má podnítit studenty vysokých škol k vytvoření návrhů udržitelných staveb v tzv. aktivním standardu. Registrace do soutěže odstartovala 20. října 2011 a ukončena bude 1. května 2012. Soutěžní návrhy pak musejí být odevzdány elektronickou formou nejpozději do 15. května 2012.

Své projekty budou moci mezinárodní odborné porotě nabídnout jak jednotlivci, tak i celé týmy. Jak už je z tématu soutěže patrné, určena je především studentům vysokých škol stavebního zaměření z České i Slovenské republiky, kteří mohou soutěžit ve dvou kategoriích: novostavby a rekonstrukce. V každé z nich budou nakonec vybráni tři vítězné návrhy, které budou v polovině června 2012 ohodnoceny následujícími cenami:

  • 1. místo: 35 000,– Kč a k tomu dvoudenní návštěva Kodaně, zahrnující prohlídku první veřejné CO2 neutrální stavby v Dánsku s názvem Zelený maják (Green Lighthouse);
  • 2. místo: 20 000,– Kč;
  • 3. místo: 10 000,– Kč.

Obsahem soutěžních příspěvků má být návrh udržitelné stavby v aktivním standardu. Pojem aktivní standard zde zahrnuje zejména kvalitu vnitřního prostředí, ohleduplnost k životnímu prostředí a energetickou efektivitu objektu. Jejich vzájemná harmonie by zároveň měla ctít celkovou architektonickou kvalitu, lidské zdraví a příjemné prostředí pro život. Povinnou součástí návrhu však musí být i implementace produktů určených k prosvětlení a ventilaci domu.

Partnery soutěže jsou ČVUT Praha, Česká rada pro šetrné budovy a Galerie Jaroslava Frágnera. V poslední zmíněné také ku příležitosti soutěže proběhnou dva semináře zaměřené na návrh aktivního domu. Na 21. listopadu 2011 je přichystán seminář Active House Award – Idea, který se bude zabývat principy navrhování aktivních domů. Na semináři Active House Award – Technic, který se uskuteční v polovině března 2012, se účastníci seznámí s technickým řešením staveb a s možnostmi využití obnovitelných zdrojů energie v aktivních domech. Na oba semináře dostanou aktuálně registrovaní účastníci soutěže osobní pozvánku.

Podrobnosti o podmínkách soutěže včetně přihlášky najdete na stránkách společnosti Velux.

Zdroj: www.activehouse.info, www.velux.cz