Slovenští studenti jsou v Česku spokojení, ale zažívají i šikanu

25. 1. 2019 | Studentský život

Hands waving flags of SlovakiaČeši a Slováci byli až do roku 1993 jeden národ. Potom došlo k rozdělení Československa a vzniku dvou samostatných států. Spolupráce mezi oběma národy však probíhala i nadále a ještě dnes stále probíhá v mnoha oblastech, včetně těch vzdělávacích. A tak, i díky blízkosti obou národů, na českých vysokých školách slovenští studenti tvoří zhruba polovinu všech zahraničních studentů.

Z průzkumu, který si vypracovaly The Student Times, vyplývá, že se mezi českými studenty najdou tací, kteří s tím, aby u nás Slováci bezplatně studovali, zásadně nesouhlasí. Podle nich zabírají místa českým studentům a také to není fér k českým daňovým poplatníkům a to přesto, že Češi mají stejné možnosti studia na Slovensku.

Ti, co zastávají opačný názor naopak věří, že přijímací řízení na naše vysoké školy jsou spravedlivá, a tak vítězí ten lepší. Zároveň berou v úvahu ekonomická hlediska. Jednak u nás Slováci po dobu studia utrácí své peníze a jednak zde řada z nich po studiu zůstává.

Sami slovenští studenti se na českých vysokých školách cítí dobře. Průzkumu The Student Times se účastnilo 103 studentů a na našich školách je spokojeno přes 90 procent z nich. Přesto se zhruba 20 procent slovenských studentů u nás setkalo s nějakou formou šikany ze strany svých českých spolužáků. Deset procent pak navíc také s nevhodným chováním ze strany vyučujících, a to právě z důvodu odlišné národnosti.

“Mám zkušenost s jedním učitelem, na kterém bylo poznat, že mu slovenští studenti vadí, zbytek učitelů ale žádné problémy nemá,” uvedl pro Reflex slovenský student Vysokého učení technického v Brně.

Ekonomický přínos

Právě Brno je díky blízkosti a snadné dostupnosti místem s největším počtem slovenských vysokoškoláků. V roce 2015 si město společně s Ekonomicko-správní fakultou Masarykovy univerzity zpracovalo výzkum, z kterého vyplývá, že z celkového počtu slovenských studentů (5500) přichází výtěžek okolo 118 milionů korun. A to je pro Jihomoravský kraj rozhodně přínosem.

Zdroje: e15.cz, reflex.cz.