Školy letos na IT technologie dostanou 1,2 miliardy

6. 2. 2023 | Aktuality

IT technologie
České školy
letos od ministerstva školství dostanou přibližně 1,2 miliardy korun na zakoupení digitálních učebních pomůcek a zapojení pokročilých IT technologií do výuky. Do roku 2024 pak resort plánuje do digitální vzdělanosti investovat celkem 4,3 miliardy korun.

Cílem ministerstva je podpořit schopnost školáků využívat moderní technologie. Také chce modernizovat vybavení škol a vytvořit fond techniky. Ten si od školy budou moct žáci v případě potřeby vypůjčovat.

„Ve druhém kvartále roku 2023 bude zveřejněna výzva a věstník na digitální učební pomůcky a prevenci digitální propasti za zhruba 1,2 miliardy korun,“ sdělila mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Obdobnou částku na rozvoj digitalizace obdržely školy již v roce 2020. V roce 2021 příspěvek dosáhl hodnoty přibližně 1,4 miliardy korun.

O dotaci se podělí mimo jiné i základní školy, které jsou v procesu zavádění nových vzdělávacích plánů, které kladou větší důraz právě na informatiku. Peníze budou moct použít na zakoupení pokročilých technologií, jako jsou 3D tiskárny nebo roboti.

Revizi vzdělávacích programů ministerstvo schválilo před dvěma lety. Nové učební plány budou pro první stupně základních škol povinné od září 2023, pro druhý stupeň o rok později.

Na využití dotace ministerstvo dohlíží. Do poloviny února mu musí výdaje nahlásit církevní a soukromé školy. Veřejné školy to musí stihnout do konce měsíce. „Do března bude probíhat vyúčtování dotace a školy mohou nevyužité prostředky vracet,“ doplnila mluvčí Lednová.

Kromě digitalizace má dotace posloužit i k modernizaci metod a obsahu učení a k podpoře škol. Peníze by tak měly pomoci například při doučování žáků, kteří přerušili prezenční výuku v důsledku pandemie covidu.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Studenti randí: Tipy na laciné rande k nezaplacení

Chcete své drahé polovičce uspořádat večer, na který nezapomene, ale v kapse máte jen ošuntělého bůra a maximálně žvýkačku? Nebo snad máte nový „objev“, víte, že na prvním rande fakt záleží, ale peněženku už dávno ani nemáte (na co taky)? Přinášíme vám sedm tipů na úžasné rande, které vás nebude stát vůbec nic. Uspořádejte piknik […]

číst více

Ministerstvo školství jedná o zavedení studentských půjček

Tři až sedm tisíc korun měsíčně pro studenty vysokých škol. To by v budoucnu mohly umožnit takzvané vratné granty, o kterých momentálně jedná ministerstvo školství. Peníze by studenti vrátili až poté, co by začali pracovat. Půjčky by měly pomoci hlavně studentům, kteří by si jinak nemohli dovolit studium. „Hlavně chceme pomoci mladým lidem, kteří nejdou studovat […]

číst více

Tvořte s námi novou budoucnost financí a ekonomie. Studujte Sting!

Možná jste někde zaslechli, že finance a účetnictví jsou jen nudné čísla. My si to nemyslíme. Na Stingu ukazujeme, že jsou to obory plné možností a vzrušení. Připojte se k nám a objevte, jak sexy může být svět financí! Na Vysoké škole Sting v Brně najdete prostředí, kde se prolíná teorie a praxe s nejnovějšími […]

číst více