Školy letos na IT technologie dostanou 1,2 miliardy

6. 2. 2023 | Aktuality

IT technologie
České školy
letos od ministerstva školství dostanou přibližně 1,2 miliardy korun na zakoupení digitálních učebních pomůcek a zapojení pokročilých IT technologií do výuky. Do roku 2024 pak resort plánuje do digitální vzdělanosti investovat celkem 4,3 miliardy korun.

Cílem ministerstva je podpořit schopnost školáků využívat moderní technologie. Také chce modernizovat vybavení škol a vytvořit fond techniky. Ten si od školy budou moct žáci v případě potřeby vypůjčovat.

„Ve druhém kvartále roku 2023 bude zveřejněna výzva a věstník na digitální učební pomůcky a prevenci digitální propasti za zhruba 1,2 miliardy korun,“ sdělila mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Obdobnou částku na rozvoj digitalizace obdržely školy již v roce 2020. V roce 2021 příspěvek dosáhl hodnoty přibližně 1,4 miliardy korun.

O dotaci se podělí mimo jiné i základní školy, které jsou v procesu zavádění nových vzdělávacích plánů, které kladou větší důraz právě na informatiku. Peníze budou moct použít na zakoupení pokročilých technologií, jako jsou 3D tiskárny nebo roboti.

Revizi vzdělávacích programů ministerstvo schválilo před dvěma lety. Nové učební plány budou pro první stupně základních škol povinné od září 2023, pro druhý stupeň o rok později.

Na využití dotace ministerstvo dohlíží. Do poloviny února mu musí výdaje nahlásit církevní a soukromé školy. Veřejné školy to musí stihnout do konce měsíce. „Do března bude probíhat vyúčtování dotace a školy mohou nevyužité prostředky vracet,“ doplnila mluvčí Lednová.

Kromě digitalizace má dotace posloužit i k modernizaci metod a obsahu učení a k podpoře škol. Peníze by tak měly pomoci například při doučování žáků, kteří přerušili prezenční výuku v důsledku pandemie covidu.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Ministr školství slíbil vysokým školám více peněz

Ministr školství slíbil vysokým školám více peněz

Ministr školství Vladimír Baláš přislíbil navýšení rozpočtu pro vysoké školy. Uvedl, že nynější částka vyčleněná z rozpočtu, zatím konečná není. O kolik přesně by školy měly dostat víc peněz však ministr neuvedl. Vysoké školy na podfinancování upozorňují již delší dobu. Podle mluvčí resortu školství Anety Lednové by na vzdělávání na vysokých školách mělo v příštím roce připadnout …