Šest počítačových her, díky nimž zazáříte v dějepise

13. 4. 2022 | Stojí za přečtení

počítačová hraDějepis lze učit i jinak než koukáním do map a pročítáním učebnic. Vybrali jsme pro vás šest her, které vás budou nejen bavit, ale zároveň se vám poskytnout unikátní náhled do historie. Jo, a polovina z nich jsou od českých vývojářů.

Toulky starověkem

Assassin’s Creed je co do rozsahu monstrózní projekt společnosti Ubisoft. K dnešku čítá už 12 počítačových her. K nim se přidávají další rozšíření i verze pro telefony a další zařízení. Hlavní zápletka děje je zcela fiktivní. Ve zkratce se jedná o souboj dvou táborů – asasínů a templářů. Ti se ale střetávají na pozadí různých historických epoch, které jsou již zpodobněny reálně. Jako asasín Ezio se můžete setkat s Leonardem da Vincim v renesanční Florencii. V jiném díle pomáháte házet čaj do moře americkým kolonizátorům v bostonském přístavu (viz bostonský čajový dýchánek), což pak mimochodem vede k občanské válce za nezávislost a osamostatnění USA od Anglie. Alexander Graham Bell, konstruktor prvního telefonu, vám pak v jiném díle umožní jezdit po kabelech nad ulicemi Londýna 19. století.

Edukačního potenciálu si všimli i učitelé dějepisu, kteří oslovili vývojáře Ubisoftu. Ti proto připravili společně s historiky verze určené speciálně pro vzdělávací účely. Série Discovery Tour čítá zatím tři tituly, které jsou tematicky navázány na poslední tři díly videoher Assassin´s Creed. Zážitkovou formou RPG her se můžete toulat ptolemaiovským Egyptem, klasickým Řeckem nebo Anglií v době vikingských vpádů. „Nejvíc překvapující na tom je, že se hráči baví, plní úkoly a skoro si neuvědomí, že se učí,“ říká k projektu šéf vývojářů Maxime Durand. Tento doplněk je navíc pro vlastníky původních her zdarma.

V zákopech velké války

Za počin Valiant Hearts: The Great War zasazený do první světové války na území Francie opět stojí společnost Ubisoft. Tato hra stojí na jednoduchém ovládání alá arkádovky (kličkování před zepelíny a kulomety) a řešení jednoduchých hlavolamů (jak asi nasměrovat ty trubky, aby se přehřál stroj na výrobu bojového plynu?). Příběhem vás provedou belgická studentka, Afroameričan z USA, zdravotnický pes, francouzský sedlák a jeho tchán, který byl z Francie deportován na začátku války pro svůj německý původ. Líbivá animace i silný příběh jsou doplněny o odemykání autentických fotografií s historickými fakty.

Český středověk

S historicky hrou Kingdom Come Deliverance přišla česká vývojářská společnost Warhorse Studios. Jedná se o další RPG hru v otevřeném světě, kde vaším avatarem bude kovářský syn Jindřich. Hra se odehrává ve středověkých Čechách, konkrétně v roce 1403, kdy české království zažívá temné časy: Král Václav IV. je uvězněn svým bratrem Zikmundem, který zároveň napadá České království vojenskou silou.

Hra klade důraz na realističnost. Budovy – třeba Sázavský klášter – a prostředí, ve kterých se hrdina pohybuje, jsou pečlivé historické rekonstrukce. Velkou péči vývojáři věnovali i způsobu souboje a zbraním, které jsou též autentické stejně jako způsob života té doby. Realistické je i chování ústřední postavy Jindřicha, kterého ovládáte. Když budete krást, místní vás nebudou mít rádi. Stejně jako ve skutečném životě musíte spát a jíst. A jako prostý venkovan z 15. století se musíte také naučit číst.

Jak však uvádí Lucie Medviďová ve své bakalářské práci, hra je v první řadě komerční počin určený pro zábavu: „Kingdom Come víc poskytuje průvodní materiál (…). Jedná se o materiál více využitelný jako doprovodný k hodinám spíše pro zajímavost, než aby v žácích vzbuzoval touhu více bádat.“ Medviďová též dodává, že o postavách, se kterými se ve hře potkáte je toho v historických pramenech jen málo, a jejich činy jsou do velké míry vyfabulované.

3x Československo za druhé války

Studio Charles Games, které je obchodní společností Univerzity Karlovy, vydává od roku 2017 historické vzdělávací adventury. V první hře Attentat 1942 odhalíte minulost vašeho dědečka a úlohu, již sehrál během atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Ve hře Svoboda 1945: Liberation se z vás stane památkář. V pohraniční vesnici Svoboda se seznamujete s historickými událostmi jako odsun německého obyvatelstva, kolektivizace a osvobození v roce 1945.

Úplnou novinkou, která vyšla před několika týdny, je pak počin Train to Sachsenhausen. Ten nás přenese do podzimu roku 1939, kdy byl zastřelen Jan Opletal, zavřeny vysoké školy a probíhaly deportace vysokoškoláků. Hra je na rozdíl od jejích sester zadarmo.

Jan Kremer, medievista a herní historik, hodnotí tyto české hry pro Eduzín.cz jako špičkové: „Za unikátní považuji herní systém, kdy se hráč snaží odhalit historii pomocí rozhovorů s očitými svědky a studiem pramenů. Takový postup přibližuje hráčům-žákům práci historika a kritické uvažování o dějinách. Osudy jednotlivých postav jsou navíc sestaveny z částí skutečných příběhů.“

Zdroje: Eduzín.cz, Charles games, Kingdom Come Deliverance, Steam, Ubisoft.com

Medviďová, Lucie. Možné světy počítačových her. Edukační potenciál současných počítačových her v hodinách dějepisu. Bakalářská práce. Liberec, 2021.

Další články k tématu

Porucha na vesmírné stanici! Simulace ČVUT vás promění v astronauta

Porucha na vesmírné stanici! Simulace ČVUT vás promění v astronauta

Zajímalo vás někdy, jak se žije lidem ve vesmíru? Díky virtuální hře z dílny Fakulty elektrotechnické ČVUT si můžete vyzkoušet simulaci života na mezinárodní vesmírné stanici. Kromě rutinních úkolů simuluje hra i zásah vesmírným smetím. Veřejnosti by hra mohla být přístupná už příští rok v pražském planetáriu. „Uživatele čeká například pěstování rostlin, práce s mikroskopem, měření tělesných …

Jak voněli naší předci? Výzkumníci hledají odpovědi

Jak voněli naší předci? Výzkumníci hledají odpovědi

Historii známe z dobových děl. Učíme se jí z knih, obrazů, nebo staveb – tedy většinou pomocí zraku a sluchu. Čich byl v chápaní historie až dosud opomíjeným smyslem. Změnit se to nyní snaž historikové a chemici z Velké Británie a Evropské unie, kteří v rámci projektu Odeuropa vytvářejí dávno zmizelé pachy. Vycházejí přitom z vizuálních a psaných …

Škola v New Yorku se omluvila za rasistický oběd

Škola v New Yorku se omluvila za rasistický oběd

Pozdvižení v New Yorku vyvolal na začátku února školní oběd. Smažené kuře s vaflemi a meloun, které toho dne škola podávala, mají totiž z historického hlediska rasistický podtext. Únor je navíc ve Spojených státech měsícem černošské historie. Škola i firma dodávající obědy se za přešlap omluvily. „Nabídnout kuře a vafle s vodním melounem jako dezert v první …