SERVIS PRO MATURANTY: Vyplnění přihlášky

7. 2. 2007 | Rady maturantům

Pokud už jste si vybrali vysokou školu, kterou chcete studovat, je nejvyšší čas vyplnit přihlášku. Na některé školy budete potřebovat psací potřeby, jiné už přijímají přihlášky ke studiu jen v elektronické for­mě.

Pokud už jste si vybrali vysokou školu, kterou chcete studovat, je nejvyšší čas vyplnit přihlášku. Na některé školy budete potřebovat psací potřeby, jiné už přijímají přihlášky ke studiu jen v elektronické for­mě.

Zatímco Karlova univerzita vaši oranžovou papírovou přihlášku přijme, Masarykova univerzita už ne. Od letoška se na ni všichni uchazeči o studium musí hlásit přes internet. Podívejme se tedy nejprve na tradiční formu přihlášek. Tiskopis SEVT by v prvé řadě měl být vyplněn čitelně. Pokud máte výrazné problémy se svým rukopisem, požádejte někoho o vyplnění své přihlášky. Nejdůležitějšími body přihlášky jsou beze sporu vaše jméno a správný název oboru a programu, který chcete studovat. Pokud si nejste jisti, jak se vámi zvolený obor jmenuje, podívejte se na internetové stránky školy, do jejího katalogu, případně zatelefonujte na studijní oddělení. Druhá nejdůležitější část, zejména pro umělecky zaměřené školy či pro obory, kde získáte body za praxi, je kolonka pro uvedení vašich aktivit na střední kole. Pochlubte se olympiádami ve znalostech, sportovními výkony nebo úspěchy při studiu.

Jestliže zvolíte cestu elektronickou, formulář přihlášky najdete na internetových stránkách vysoké koly. Masarykova univerzita v Brně přijímá pouze tuto formu přihlášek, ostatní vysoké školy ji většinou mají jako jednu ze dvou možností.

Zjistěte si, zda na váš obor škola vyžaduje potvrzení od lékaře. Většinou je třeba toto potvrzení dodat na pedagogické fakulty, na sportovní studia nebo na studium medicíny.

Celou přihlášku si raději třikrát zkontrolujte, podepište ji a nalepte na ni ústřižek složenky o zaplacení manipulačního poplatku. Přihlášku můžete zanést na fakultu sami, na studijním oddělení vám ji jistě rádi zkontrolují. Lepší ale je zaslat ji doporučeně poštou. Zůstane vám totiž doklad o jejím odeslání, kterým v případě nějakých problémů dokážete dané škole, že chyba není na vaší straně.

Určitě nenechávejte odeslání přihlášky na poslední chvíli.

Další články k tématu