SERVIS PRO MATURANTY

3. 10. 2007 | Rady maturantům

Jako by člověk neměl už tak dost jiných starostí, učitelé často uloží žákům třetích, nebo čtvrtých ročníků středních škol nelehký úkol: vypracovat seminární práci.

Možná patříte mezi ty, kteří hodlají všechno stáhnout z internetu. Takový přístup se však nemusí vyplatit. Nejenže riskujete prozrazení a s tím související problémy. Navíc prošvihnete příležitost vyzkoušet si, jak se odborné práce tvoří. O znalostech, které byste při tom mohli získat, nemluvě. Takže, pokud jste ještě nezačali a chcete, aby vaše práce za něco stála, máte nejvyšší čas dát se do díla.

Volba tématu Píšete-li práci, která má završit vaše studium na střední škole, vyberte si pro ni některý z předmětů, z nichž hodláte maturovat. Nejenže tím prohloubíte své znalosti, ale dobře vypracovaná seminárka vám může usnadnit horké chvilky před maturitní komisí a dokonce přidat kladné body u přijímacích zkoušek. Při volbě tématu mějte na paměti dvě základní pravidla. Za prvé, je-li to jen trochu možné, vybírejte z oblasti, ke které máte blízko, a o níž něco víte. Většinu informací samozřejmě stejně budete dohledávat, ale pokud se v problematice alespoň zhruba orientujete předem, bude se vám pracovat snáz a můžete se dostat do větší hloubky. Za druhé, až budete vědět, na jakou oblast se zaměříte, snažte se téma co nejvíce zúžit. Očekává se totiž, že vaše práce bude problém rozebírat skutečně důkladně. Bude-li téma příliš obecné, práci si zbytečně ztížíte a stejně nedokážete očekávání naplnit. Nezapomeňte také, že vaše seminární práce má přinést něco nového! Na závěr váš výběr konzultujte s učitelem, u něhož byste práci chtěli dělat. Posoudí, zda jste zvolili dobře a může přispět šikovnou radou. Spolupracujte i v průběhu práce.

Shromáždění literatury a pramenů Projděte si odbornou a související literaturu, pátrejte v odborných časopisech, archívech. Nechte si poradit v knihovně, navštivte odborníka nebo člověka, který má zkušenosti, jež potřebujete. S užitím internetu (zvláště oblíbené Wikipedie – tu raději vynechejte úplně) buďte opatrní. Někdy je velmi těžké si ověřit spolehlivost zdroje. Vyhledávejte spíše oficiální stránky věnované danému oboru a i tam si dejte pozor. Ověřujte si, zda ten, kdo článek napsal, je skutečně odborník.

Členění práce Měli byste dodržet zhruba následující členění: 1) úvod a cíl práce, 2) teoretická část (zpracování literárních pramenů, pohled jiných autorů na danou problematiku), 3) metodická část (zde popíšete váš přístup k tématu, případně užité metody), 4) výsledky můžete spojit s diskuzí, 5) závěr, 6) poznámky, 7) přílohy, 8) seznam zkratek (pokud je), 9) seznam použité literatury a pramenů.

Citace Jistě jste už mnohokrát slyšeli, že pouhým opsáním textu z knihy (bez uvedení, že se jedná o citaci) se dopouštíte porušení autorských práv. Takové jednání by se vám mohlo vymstít. Mimoto vydávat cizí myšlenky za vlastní je hloupé a rozhodně tím nedokazujete, že byste byli na nějaké úrovni. Dodržujte tedy raději normy pro zpracování bibliografických citací. Jejich přehled naleznete např. na stránkách: knihovna.czweb­.org/clanek/ci­tace.php.

Bonus na závěr: víte, že s takto vypracovanou odbornou prací můžete i soutěžit? Informujte se u svého vyučujícího, zda vaše škola soutěží ve Středoškolské odborné činnosti. Pokud ne, a vy byste se chtěli zúčastnit, podívejte se na stránky www.soc.cz.