Sedm druhů studentů, které potkáte na každé škole

14. 6. 2019 | Studentský život

sleepy-student-table_23-2147655880Až příště vyrazíte do školy, zkuste se zabavit tím, že budete větší pozornost věnovat svým spolužákům. Každý člověk je jiný, a na škole se zákonitě objevují různé typy studentů, kteří dohromady vytvářejí jeden rozmanitý školní ekosystém. Po vzoru amerických filmů ze studentského prostředí se tak mrkněme na to, jaké typy studentů obvykle najdete na školách. Třeba se v některém z nich sami poznáte.

Vtipálkové

Tito studenti zpravidla neberou vůbec nic vážně… ze všeho nejméně učivo samotné. To neznamená, že by byli hloupí či se nutně učili špatně, ale jejich soustředěnost spočívá v něčem jiném. Mezi spolužáky bývají oblíbení (mezi vyučujícími již méně).

Obzvlášť září na mimoškolních akcích, kde dokážou spolehlivě oživit upadající zábavu. Zcela objektivně dokážou ale být občas na zabití, protože mají problém rozeznat, kdy by měli skončit s vtipkováním a kvůli tomu mohou působit necitlivě až hloupě.

Chroničtí spáči

Tyto exempláře se obvykle nacházejí v zadních řadách přednáškových sálů, kde si myslí, že na ně nikdo nevidí, zatímco pochrupují… ale opak je pravdou. Chroničtí spáči usínají bez ohledu na předměty i vyučující, a pokud je nikdo nevyruší, jsou schopni prospat většinu přednášky. V případě, že si jich nikdo nevšimne, to většinou funguje… aspoň dokud nezačnou chrápat a postarají se tak výše zmíněným vtipálkům o vhodný materiál k žertíkům.

Někteří chroničtí spáči pak svůj zvyk dokážou dovést ještě o stupeň dál a spát s otevřenýma očima a v sedu vzpřímeném, nikoliv s hlavou na lavici či na rameni nebohého spolusedícího kolegy. V takovémto případě se riziko odhalení rapidně snižuje.

Snílkové

Snílkové věnují obsahu hodin a výuce zhruba stejnou pozornost jako chroničtí spáči… s tím rozdílem, že snílkové jsou na rozdíl od spáčů vzhůru. Myšlenkově by ale klidně mohli být tisíc mil daleko. Tyto studenty probíraná látka buď nudí nebo jednoduše trpí poruchou soustředění a neustále se v duchu zaobírají jinými věcmi. Můžou tak například zasněně zírat z okna (od toho název této kategorie), číst si pod lavicí, čmárat si blbůstky po okrajích sešitu, anebo tajně luštit sudoku.

Všeználkové

Všeználkové bývají častěji označováni za šprty, ale to je přece tak ošklivé pojmenování! Do této kategorie patří všichni studenti, kteří se rádi vzdělávají a obecně odvádějí dobré či dokonce výborné studijní výkony. Ne vždycky jsou v kolektivu populární, protože na ně ostatní spolužáci mohou žárlit, ale zato mají nejvíc našlápnuto na stýpko za průměr.

Tichošlápci

Na rozdíl od Tichošlápka z Harryho Pottera se tito studenti nemění v černé psy… ale stejně jako jejich knižní jmenovec dokážou působit nenápadně. Zpravidla se jedná o nesmělé lidi, kteří toho příliš mnoho nenamluví a většinu svých znalostí skrývají.

Při písemných testech excelují, při ústním zkoušení z nich člověk musí pomalu slovo lámat. Často bývají chytřejší než vypadají, ale protože na sebe nechtějí vztahovat pozornost, jsou tišší i v případě, že například jako jediní znají odpověď na otázku, kterou vyučující položil. Ve vztazích s ostatními působí obezřetně a našlapují opatrně, k nikomu se příliš nepřiblíží a nemívají mnoho kamarádů v kolektivu.

Umělecké duše

Zvláštní kategorii tvoří umělecké duše. Ve kolektivech jich nebývá mnoho, ale vždy se aspoň jeden nebo dva najdou. Mívají společné to, že hodně času tráví provozováním umělecké činnosti, a jejich známky tím zpravidla trpí. Častěji excelují v humanitních oborech, zato ty technické jim příliš nejdou. Výjimky se samozřejmě najdou.

Flákači

Tito studenti chodí do školy takzvaně nalehko. K čemu by jim byly notebooky a notesy, když si stejně neplánují psát poznámky. Patří mezi aktivní přispěvatele facebookových skupin, kde na konci semestru snažně prosí své aktivní kolegy o zápisky. Většinou jakžtakž prolezou, ale to opět neznamená, že by nutně museli být hloupí. Jen jim chybí motivace studovat.

Další články k tématu