Praxe v zahraničí - velký bonus v kapse

11. 6. 2013 | Studium v zahraničí

Strávit část studia v zahraničí, ať za účelem studia, nebo pracovní stáže, je stále lákavou variantou, jak si ozvláštnit studentská léta, nabrat potřebné zkušenosti a ještě posílit znalost cizího jazyka. Následující článek se zaměří právě na pracovní pobyty a na to, kde najít ten pravý.

Erasmus

Ačkoli projekt Erasmus je více známý jako zdroj bohaté nabídky studijních stáží, rozhodně se vyplatí využít jej i pro hledání pracovního pobytu. Určen je studentům, kteří jsou zapsáni do akreditovaného bakalářského, magisterského nebo doktorského studijního programu na vysoké škole a nebo studují na vyšší odborné škole, která má rozšířený Erasmus University Charter. To, zda studují v prezenční, kombinované nebo distanční formě, ale ani ročník studia přitom nehraje roli. Naopak podmínkou je, aby stáž byla uznatelná jako součást studijního programu domácí školy (to znamená, že jsou za ni přiděleny kredity anebo je doložena alespoň záznamem v dodatku k diplomu). Pracovní stáž jako povinnou či volitelnou součást studia však nevyžadují všechny fakulty, a ne všechny proto pracovní stáže v rámci projektu Erasmus vypisují.
Minimální délka pracovní stáže v rámci tohoto projektu činí 3 měsíce, maximální pak jeden rok, a zajišťuje ji vždy domácí vysoká škola nebo jí určený zprostředkovatel. Zúčastnit se jí lze však maximálně jednou a vždy se jedná o práci na plný pracovní úvazek. Student neplatí za organizaci ani administraci stáže žádné poplatky a stipendium dostává formou měsíčního paušálu. To, zda daná škola či fakulta vůbec pracovní stáž vypíše (ať už ji v rámci studia vyžaduje, či nikoli), je plně na jejím rozhodnutí.
Analogickou službu poskytuje i další z programů Lifelong Learning Programme, a sice Leonardo da Vinci, který je ale oproti výše uvedenému určen pro absolventy. Více o něm se dozvíte v tomto článku.

Web: www.dzs.cz

Neméně důležitá pro budoucí uplatnění na pracovním trhu může být i účast v programu Erasmus pro mladé podnikatele. Jde o mezinárodní výměnný program, díky němuž mají začínající podnikatelé (kteří zahájili své podnikání nejdéle před třemi lety) možnost získat zkušenosti, ale i kontakty od zavedených podnikatelů, kteří provozují menší podniky v jiných zemích Evropské unie. Výměna trvá od jednoho měsíce do půl roku a pobyt částečně financuje Evropská unie. Věková hranice účastníků není omezena.

Web: www.erasmus-entrepreneurs.eu

IAESTE

Také IAESTE Czech Republic nabízí pracovní stáže, byť jen krátkodobé. Jsou realizovány na bázi výměnného programu a určeny jsou pro studenty prezenčního studia vysokých škol zapojených do sítě IAESTE. Vypisují se každoročně v únoru a jejich délka činí 8 až 12 týdnů. Studenti vybraní pro výměnu uhradí administrativní poplatek 5.000,– Kč, přičemž 1.500,– Kč z toho činí záloha vratná po odevzdání závěrečné zprávy z pobytu.

Web: www.iaeste.cz

AIESEC

AIESEC je mezinárodní organizace, která nabízí jak kulturní, tak odborné stáže pro studenty z celého světa. Nabízené stáže jsou převážně z oblasti marketingu, HR, financí, projektového managementu, pedagogiky či IT. Podmínkou pro účast v projektu je mj. bakalářský titul, angličtina na úrovni B2/C1 (druhý cizí jazyk, relevantní v cílové destinaci, je výhodou), pracovní zkušenost v oboru a nutnost být studentem či absolventem do dvou let od ukončení studia a do 30 let. Praxe trvá od 4 do 18 měsíců. Po celou dobu od registrace do projektu až po ukončení stáže je studentům poskytována veškerá podpora a neustálý kontakt, součástí procesu je i přípravný a reintegrační seminář. Organizaci se platí celkem 10.000,– Kč, a to ve dvou splátkách, přičemž 1.000,– Kč je stážistovi vráceno po návštěvě reintegračního semináře.

Web: aiesec.cz

Global Placements

Global Placements s podtitulem Interns & Interships je agentura zprostředkující praxe a výměnné pobyty mezi studenty a zaměstnavateli po celém světě. Funguje už od roku 2003. Studenti i nestudenti se po registraci dostanou k široké databázi firem hledajících pracovní sílu. V případě zájmu mohou zažádat o osobní zprostředkování, kdy bude po zadání potřebných údajů kontaktován pracovníkem Global Placements, a by mu pomohl s potřebnou administrativou a volbou vhodného pracovního umístění. Web je sponzorován Evropskou komisí a zatím funguje jen v angličtině.

Web: www.globalplacement.com

Placement UK

Uvažujete-li o praxi ve Velké Británii, mohla by se vám hodit databáze stáží vypsaných právě v ostrovním království. Jejich studnicí je stránka www.placement-uk.com. Registrace na ní, stejně jako další činnosti jsou zdarma. Funguje už od roku 2001. Pokud jste již školu absolvovali a poohlížíte se po uplatnění v zahraničí, pomoci vám může partnerský web www.intergrad.co.uk, který přináší nabídky od řady zaměstnavatelů ve Spojeném království. Provozovatelé webu se pyšní spoluprací s více než 1800 univerzitami po celé Velké Británii i Evropě; být jejich studentem nebo absolventem však není podmínkou.

Web: www.placement-uk.com, www.intergrad.co.uk

InterExchange a další tipy

Pro studenty i absolventy, kteří jsou ochotni vyrazit dál než za hranice Evropy, může být užitečným pomocníkem projekt InterExchange, který se zaměřuje na propojování zahraničních pracovních sil a zaměstnavatelů sídlících ve Spojených státech. Konkrétní pracovní nabídku s jeho pomocí nenajdete, pomůže vám ale se zajištěním potřebného víza a nabídne též několik tipů, jak a kde stáž nebo pracovní uplatnění v USA hledat.

Web: www.interexchange.org

Na stáže v zahraničí se však zaměřuje také třeba portál www.eurobrussels.com, www.internshipprograms.com, www.studyabroad.com, www.internjobs.com a řada dalších.

Traineeship in European Commision

Láká vás to do řad euronijního úřednictva? Jaké to je, můžete vyzkoušet během pětiměsíční stáže (začínající 1. března nebo 1. října). Každý rok je pro stážisty otevřeno na 1300 míst. Jednou z hlavních podmínek, jak se do některého z úřadů EU dostat, je znalost nejméně dvou jazyků (včetně rodilého, je-li uchazeč občanem některé ze zemí EU.

Web: ec.europa.eu

Kde hledat jinde

Nabídky pracovních stáží pro studenty i absolventy se však průběžně objevují i na jiných, přímo na stáže se nespecializujících internetových stránkách – například na webech mezinárodních společností a organizací, ministerstev, zastupitelských úřadů apod. Budete-li mít štěstí, dostanete od vysílající společnosti také stipendium. Určitě se ale vyplatí hlídat také nástěnky a webové stránky vlastní školy, neboť ta zpravidla spolupracuje s řadou zahraničních institucí a firem.

Foto: sxc.hu

Další články k tématu