S diplomkou budou odevzdávat i počítačovou hru. Na FAMU startuje nový obor

14. 3. 2021 | O studijních oborech

herní_designUž příští rok se na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze (FAMU) otevře nový magisterský obor Herní design. O co se jedná? Studium nabídne jedinečné spojení technické a umělecké stránky herního designu. Mimo to bude podstatná část výuky zaměřená na praxi.

Studenti budou mít možnost proniknout do skutečného světa českých počítačových vývojářů a potkávat se s praktikujícími odborníky na přednáškách. V rámci studia absolvují praxi v některém z vývojářských studií. Na konci studia pak kromě diplomové práce odevzdají také vlastní počítačovou hru. Čerpat budou ze zkušeností z praktických dílen, kde se mimo herních prototypů ponoří také do tajů herní produkce, scénáře nebo zvuku.

Studijní programy zaměřené na tzv. games studies nejsou na českých univerzitách žádným nováčkem. Na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy lze studovat Počítačovou grafiku a vývoj, na brněnské Masarykově univerzitě zase Teorii interaktivních médií. „Famácký“ Herní design je ale prvním takovým oborem na umělecky zaměřené univerzitě. „Část lidí může přesvědčit, že když jsou hry konečně na umělecké škole, tak na nich možná něco skutečně uměleckého je,“ slibuje si od oboru jedna z budoucích vyučující Tereza Fousek Krobová. Tato počítačová vědkyně, zaměřující se na problematiku ganderu, bude mít v novém oboru na starosti teoretické předměty.

Přijímací síto bude opravdu husté – ke studiu bude přijato maximálně sedm uchazečů. Podle herního vývojáře a dalšího z budoucích pedagogů Michala Berlingera to ale neznamená, že se na školu mohou dostat jen lidé, kteří už nějakou hru sami vyrobili. „Není to pro mě kritérium. Já budu radši za člověka, který toho tolik neumí, ale bude do toho hrozně zapálený a bude ochoten makat, než když tam přijde ostřílený matador,“ uvedl Berlinger pro pořad Quest na Radiu Wave. Zároveň však připustil, že kdyby si chtěl zájemce přeci jen udělat náskok, může si zkusit dopředu nějakou hru sám vyrobit – třeba za použití specializovaných programů nebo jednoduchou textovou hru. Již existující počítačové hry mají v současnosti dokonce editovací a módovací nástroje dostupné uživatelům, vyjmenovává Berlinger další tipy, jak se pocvičit. Krobová pak doporučuje virtuálně prolistovat periodika Game studies.

Přihlášky je možné podávat do 16. dubna 2021. Do 25. dubna mají potom zájemci čas dodat několik písemných prací a motivační dopis, které rozhodnou o postupu do další části přijímacího řízení. Bližší informace najdete zde. Druhé kolo přijímacího řízení se odehraje formou osobního pohovoru prezenčně v prostorách FAMU.

Zdroje:
famu.cz, wave.rozhlas.cz