S absolventem VŠE o studiu informatiky a práci při studiu

9. 12. 2011 | O studijních oborech

Začít budovat kariéru už při studiu, je v IT nutnost. Absolvent informatiky Radek Štěpán vypráví o svém studiu, kariéře i o pražské University of New York.

Jsi absolventem Vysoké školy ekonomické. Co jsi studoval za obor?

Studoval jsem na fakultě informatiky a statistiky. Jednalo se o tříletý bakalářský obor informatiky a dvouletý navazující magisterský program, který jsem absolvoval na stejné fakultě na katedře informačních technologií.

Brzy ses osamostatnil a začal pracovat v IT. Bylo náročné skloubit studium a práci?

Téměř každý vysokoškolák si musí při škole občas přivydělat. Může jít o krátkodobou brigádu, práci na poloviční úvazek nebo hlavní pracovní poměr. Někteří moji spolužáci si během studia založili vlastní podnikání. Já jsem si na studium přivydělával jako programátor na volné noze a později začal pracovat na částečný úvazek v oddělení informatiky. Občas se mi tak k běžné práci sešly dva další projekty na tvorbu webových stránek. Celé magisterské studium jsem již pracoval na hlavní pracovní poměr.

Skloubit zaměstnání se studiem nebylo vždy snadné. Na VŠE si naštěstí studenti sestavují rozvrh sami, a proto nebylo složité si přizpůsobit studium svým potřebám a dalo se tak kombinovat obojí. Nikdy ale nejde jen o studium a práci. Spíše než nestihnout přednášku, kvůli blížícímu se termínu na odevzdaný projekt mi vadilo nestihnout koncert, fotbal a podobně s mými přáteli nebo rodinou. Ne vždy jsem v tomto ohledu našel pochopení, ale vše bohužel stihnout nemůžete.

Jak tě připravila škola na pracovní život?

Něco jsem si odnesl, ale určitě bych od vysoké školy ekonomického směru očekával více. Co mi škola přinesla? Osobní přístup a kritické myšlení některých lektorů mě nutí zpochybňovat, přemýšlet o tom, co a proč dělám a logicky uvažovat. Co mi nejvíce chybělo? Může se to zdát jako banalita a snad se předpokládá, že nás to naučí život, ale určitě bych přivítal prakticky zaměřené kurzy na osobní hospodaření, osobní rozvoj apod.

Pohoda v práci

Pohoda v práci

Tvým zaměstnavatelem je soukromá vysoká škola University of New York in Prague. V čem je škola výjimečná? Můžeš porovnat její úroveň, přístup ke studentům, zázemí se státní vysokou?

Určitě. U svého zaměstnavatele jsem absolvoval kurz angličtiny. Musím říct, že byl velmi intenzivní a časově hodně náročný na přípravu. Obvykle mají kurzy jen pro pár studentů, proto jsou tolik intenzivní. Velkou výhodou je tu kontakt se zahraničními studenty a studium v cizím jazyku. Studenti mají také možnost získat „dual-degree“ akreditovaného programu MŠMT a jinou zahraniční institucí. Ale především nasbírají velké množství kontaktů na studenty z celého světa.

Přístup ke studentům je více osobní než na státní škole. Každému se snažíme maximálně vyjít vstříc. Možná je to také dané naší velikostí, nejsme zdaleka tak velicí jako státní škola a můžeme pružněji reagovat na potřeby studentů. Zázemí naší soukromé školy není špatné, ale možnosti státní školy jako je VŠE jsou zkrátka širší.

Vedeš IT oddělení, mnoho lidí netuší, co se za touto prací skrývá. Přibliž, v čem spočívá tvá profese.

Jsme malá škola a naše oddělení má jen pár členů, tak nejde o nic významného. Zodpovídám za to, aby byl školní informační systém v chodu, aby zaměstnanci ráno přišli do práce a mohli pracovat s počítači, aby učitelé mohli učit. Občas vybírám nový software, nakupuji výpočetní techniku a dohlížím na zajištění servisu nasmlouvaných služeb například IP telefonů, kopírek, internetového připojení apod. Krom výše zmíněného poskytuje naše oddělení podporu koncovým uživatelům (studentům), takže máme stále plné ruce práce.

Zvýhodňuje tě vysokoškolský diplom v práci? Nepřemýšlel jsi o MBA?

Výhodu nevnímám. Osobně titul v práci nepoužívám. Myslím si, že titul na kvalitu mojí práce nemá vliv. O MBA zatím nepřemýšlím, možná časem.

foto: archiv Radka Štěpána