Fakultu restaurování v Litomyšli navštíví profesor Salvador Muñoz Viñas z univerzity ve španělské Valencii

10. 10. 2015 | Tiskové zprávy

Ve dnech 11.–14. října 2015 přivítá Fakulta restaurování Univerzity Pardubice významného teoretika konzervování, profesora valencijské polytechniky Salvadora Muñoze Viñase. Během své návštěvy pokřtí v Litomyšli publikaci „Současná teorie konzervování“, českou verzi své práce Contemporary Theory Of Conservation.

Třídenní návštěva Litomyšle a Fakulty restaurování začne oficiálně v pondělí 12. října v 10:00 hodin na Fakultě restaurování. Zahájí ji odborné setkání v nově zrekonstruované knihovně fakulty, kde proběhne diskusní setkání s akademickými pracovníky a studenty fakulty a dalšími hosty z řad odborné veřejnosti. Diskuse se dotkne problematiky, která tvoří hlavní myšlenku vydávané publikace – současná teorie restaurování a konzervování.

„Profesorova publikace Contemporary Theory Of Conservation představuje jeden ze základních odborných studijních materiálů používaných na fakultě ve výuce budoucích restaurátorů. Dosud však neexistoval český překlad a studenti museli pracovat s odborným, mnohdy složitým, anglickým textem. Díky fakultnímu projektu DOCEO PRO CULTURA, Inovace vzdělávacích procesů Fakulty restaurování, se nám podařilo text přeložit do češtiny a publikaci na závěr projektu vydat,“ komentuje jeden z důvodů návštěvy profesora Viñase v Litomyšli PhDr. Tomáš Kupka, proděkan pro studium, pedagogickou činnost a rozvoj Fakulty restaurování Univerzity Pardubice.

Na překladatele BcA. Martinu Polákovou, studentku Fakulty restaurování, a doc. Jaroslava J. Alta, akad. mal., který zároveň provedl odbornou korekturu textu, přitom čekal nesnadný úkol. „Vedle odborných statí kniha obsahuje interpretace a úvahy, mnohdy až filosofické, které autor pojímá z různých úhlů pohledu. Jejich význam musel být co nejpřesněji vystihnut, zároveň i vyjádřen tak, aby byl pro odborného čtenáře zcela pochopitelný,“ doplňuje ke vzniku českého překladu knihy PhDr. Tomáš Kupka.

V rámci dalšího programu navštíví v pondělí odpoledne profesor Viñas pracoviště fakulty včetně zmodernizovaných ateliérů v Piaristické koleji. V úterý ho čeká setkání se studenty fakulty v ateliéru restaurování uměleckých děl na papíru. Studenti zde na zrestaurovaných objektech předvedou a představí techniky své práce a problémy, které řeší. Odpoledne se profesor Viñas v doprovodu vedoucích ateliéru restaurování kamene a ateliéru restaurování nástěnné malby a sgrafita podívá do kostela v Křenově, kde studenti a odborníci z Fakulty restaurování provádějí náročné restaurátorské práce. Ve středu profesor Viñas s manželkou odcestují zpět do Španělska.

Profesor Salvador Muñoz Viñas se narodil v roce 1963 ve Španělsku ve Valencii, kde stále žije, vědecky pracuje a učí. V roce 1991 získal titul Ph.D. v oblasti výtvarných umění. Tématem jeho dizertační práce byly techniky a technologie jihoitalské renesanční malby miniatur. Je profesorem na Polytechnické univerzitě ve Valencii, v letech 2010–2012 zde vedl katedru konzervování.

Salvador Muñoz Viñas pracoval jako konzervátor papíru v historické knihovně univerzity ve Valencii a jako hostující profesor v Harvard´s Straus Centru pro konzervování. Publikoval řadu článků a knih o praktických a teoretických aspektech konzervování. Mimo jiné vydal knihy The Technical Analysis of Renaissance Miniature Paintings (spoluautor Eugene F. Farrell; Cambridge, MA, 1995), Contemporary Theory of Conservation (Oxford, 2005) a La restauración del papel (Madrid, 2010). Aktuálně se věnuje teorii konzervování a technikám konzervace papíru.

Bližší informace:
PhDr. Tomáš Kupka
proděkan pro studium, pedagogickou činnost a rozvoj Fakulty restaurování UPa
telefon 466 036 589
e-mail tomas.kupka@upce.cz