Rektor UPOL rezignuje, můžou za to spory ohledně nového vědeckého institutu

22. 12. 2020 | Aktuality

UPOL_MillerRektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller rezignoval na svou funkci. Vedení školy plánuje opustit k dubnu příštího roku. Důvodem je spor o fungování nového Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií (CATRIN). Miller totiž slíbil, že institut bude plně funkční k 1. lednu 2021. To se ale nestane. Brání tomu zejména spory vedení univerzity s Přírodovědeckou fakultou.

CATRIN schválil akademický senát v červnu. Formálně pak vznikl letos v říjnu, ale mezi akademiky panovala neshoda ohledně integrace pracovníků, projektů a majetku. Institut spojuje tři špičková vědecká centra: část Ústavu molekulární a transplantační medicíny spadající pod lékařskou fakultu a Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) s Centrem regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum náležící Přírodovědecké fakultě. Její vedení nesouhlasí hlavně s převody a sdílením majetku, protože se domnívá, že to fakultu poškodí. Na akademický senát podal její děkan Martin Kubala v létě žalobu. Soud ji však odmítl pro nekompetentnost v oblasti sporu mezi fakultou a univerzitou. Fakulta také podala návrh na odvolání rektora.

Vědci z RCPTM naopak pod nový institut přejít chtějí. V září byly evidovány dvě stovky žádostí zaměstnanců o přechod do této instituce. RCPTM je tak proti počínání Přírodovědecké fakulty a již v létě 2019 vyhlásilo kvůli sporům s ní stávkovou pohotovost.

Obecně je nové vědecké středisko vnímáno jako velký krok pro českou vědu a způsob, jak uspět v mezinárodní grantové konkurenci. Pochválil ho například i mediálně známý biochemik Jan Konvalinka: „Vznik nových multidisciplinárních ústavů, které jdou napříč obory, katedrami i fakultami, je moderní odpovědí na vývoj vědy. Gratuluji Univerzitě Palackého, že se k tomuto kroku odhodlala.“

Odcházející rektor Jaroslav Miller na svém blogu uvedl dva důvody své rezignace: nesplnění daného slibu o datu fungování CATRIN a protest proti chování, „jež mají charakter veřejného dehonestování nepohodlných lidí, udávání projektů, trestních oznámení, šikany a vyhrožování, cíleného ničení profesních kariér významných vědců a jejich vynucených odchodů.“

Zdroje:
ČT24, upol.cz, jaroslavmiller.cz

 

 

 

Další články k tématu