Rektor do senátu

5. 10. 2002 | Aktuality

Jiří Zlatuška, který je od roku 1998 rektorem Masarykovy univerzity v Brně, kandiduje v letošních podzimních volbách do Senátu Parlamentu České republiky za volební obvod č.60, který je jedním ze tří obvodů v okrese Brno-město. Nominovala ho Liberální reformní strana a podporu mu nabízeli například

Jiří Zlatuška, který je od roku 1998 rektorem Masarykovy univerzity v Brně, kandiduje v letošních podzimních volbách do Senátu Parlamentu České republiky za volební obvod č.60, který je jedním ze tří obvodů v okrese Brno-město. Nominovala ho Liberální reformní strana a podporu mu nabízeli například Unionisté,  přesto se rozhodl  zůstat kandidátem nezávislým.  Podle jeho programu je jeho hlavním cílem především prosazování politiky podporující vývoj ČR směrem ke znalosti společnosti, integraci do Evropské unie a podporu regionálního rozvoje a všestranného posilování podmínek konkurenceschop­nosti města i regionu v evropských měřítkách. Chce se zasadit o to, aby bylo více studijních příležitostí na vysokých školách, aby měly školy větší kapacitu a aby na nich vyučovali řádně kvalifikovaní učitelé. Ti by pak měli mít takové sociální a mzdové podmínky, aby se mohli své práci věnovat naplno a aby nemuseli od své práce utíkat k jiným profesím.

Zlatuška podporuje také používání moderních technologií ve společnosti, integraci smyslově postižených občanů, nestátní sektor, depolitizaci českého mediálního prostoru a přímou volbu prezidenta. V kandidatuře na tuto funkci pak podporuje prof. Josefa Jařába. Pro podporu Jiřího Zlatušky v senátních volbách existuje výbor osobností, mezi které patří např. již zmiňovaný Jařáb,  Karel Holomek nebo Sárka Kašpárková. Naopak kritizován byl za svoji kandidaturu bývalým ministrem školství Eduardem Zemanem, přestože to byla právě jeho vláda, která Zlatuškovi schválila projekt stavby univerzitního kampusu Bohunice, který by měl vyrůst v Brně během několika příštích let. Rektorem MU by měl Zlatruška zůstat do roku 2004, kdy mu končí poslední volební období.