První rok na vysoké škole: Jak vystoupit z komfortní zóny?

6. 2. 2022 | Studentský život

První rok na vysoké školePokud jste na střední škole byli za šedou myš a s nástupem na vysokou to chcete změnit, budete muset vystoupit ze své komfortní zóny. Jednoduché to sice není, ale rozhodně to není nemožné. Jaké by měly být vaše první kroky a co byste naopak rozhodně neměli dělat?

Mluvte s ostatními

Nejlepší je začít navazovat kontakty hned na začátku semestru. Mimo svých spolubydlících, případně starých kamarádů, zkoušejte navázat kontakt i s lidmi, které neznáte. Čím dřív se cizím lidem otevřete, tím jednodušší pro vás bude s nimi komunikovat. Na začátku semestru jsou totiž všichni studenti ve stejné výchozí pozici. Prolomit ledy můžete třeba otázkami týkajícími se studia nebo zájmů.

Komunikujte face-to-face

Sociální sítě jsou obzvlášť v dnešní době důležitým komunikačním nástrojem. Můžete se skrze ně seznámit svými novými spolužáky ještě před začátkem semestru, organizovat akce a být s lidmi v kontaktu prakticky neustále. Mnohem důležitější je ale osobní kontakt.

Proto překonejte svůj ostychem a nervozitu a nebojte se mluvit s cizími lidmi. Nemusí ani studovat stejný obor. Společnou řeč můžete najít s kýmkoliv, třeba s člověkem, vedle kterého se posadíte během oběda anebo v knihovně. Jedině „face-to-face“ si můžete vybudovat nová přátelství.

Zapojte se do aktivit univerzity

Zapojit se do aktivit, které nabízí vaše škola, je jeden z nejlehčích způsobů, jak opustit vaši komfortní zónu a najít si přátele. Můžete vyzkoušet nové věci, které vás už delší dobu lákají, ale zatím jste nenašli odvahu pustit se do nich. Pokud už naopak máte spoustu koníčků, vyberte si spolek, který se věnuje vaší zamilované aktivitě. Zde budete mít jistotu, že potkáte lidi se stejnými zájmy.

Choďte na společenské akce

Pro introverty může být už jen představa účasti na hromadné akci noční můrou, ale právě tyto akce představují ideální krok, jak vystoupit z komfortní zóny. Akce pořádají buď samotné fakulty či obory, nebo přímo studenti. Můžete vyrazit také na studentskou konferenci. Zpravidla se jedná o formálnější akci, ale i tak je to příležitost mluvit s ostatními studenty a získat cenné kontakty.

CO NEDĚLAT

Příliš nad vším nepřemýšlejte

Přemýšlení je fajn, ale všeho moc škodí. Nevymlouvejte se ze společenských akcí jenom proto, že se bojíte a představujete si všemožné hororové scénáře. Pokud vás strach příliš svazuje postupujte pomalu. Začněte se bavit s jedním člověkem a postupně si hledejte další nové známé a přátele.

Nebuďte perfekcionisti

Po nástupu na vysokou školu je všechno nové a je snadné dělat chyby. Zahodit všechno po prvním neúspěchu by ale byla obrovská chyba. Pokud se například připojíte k nějakému zájmovému klubu a nezabodujete, nevzdávejte to hned a zkuste se z celé situace poučit. Anebo si najděte jiný spolek, kde se budete cítit lépe a kde se vám bude dařit.

Nebuďte šedá myš

Splynout s davem je snadné a pohodlné. Pokud ale chcete zažít vysokou školu naplno, nesmíte být šedá myš – musí se o vás vědět. Před začátkem přednášky se představte člověku, který sedí vedle vás. Je dobré mít někoho, na koho se můžete spolehnout, když si nevíte rady s domácím úkolem nebo nerozumíte probírané látce. Hodit se budou také dobré vztahy s vyučujícím. Během hodin buďte aktivní nebo se ho zkuste po přednášce zeptat na něco, čemu jste při výkladu nerozuměli. Ocení váš zájem a určitě vám bud ochotný poradit. A třeba k vám díky tomu bude i laskavější během zkoušek.

Zdroj: College Magazine

Další články k tématu

Neudělal jsem zkoušku, co teď?

Neudělal jsem zkoušku, co teď?

V prvním ročníku studia vám může připadat, že pokud se vám nepodaří splnit předmět, je to konec světa. Ve skutečnosti je to ale mnohem častější jev, než by se mohlo zdát. Na tyto situace jsou připravené i vysoké školy. Jestli jste se tedy dostali do situace, kdy jste například vybouchli u zkoušky a další termín zatím …

Pět dovedností, které si osvojíte na vysoké škole bez ohledu na obor

Pět dovedností, které si osvojíte na vysoké škole bez ohledu na obor

Ačkoliv vám student historie sice spíš vysvětlí konflikt mezi Palestinou a Izraelem než student IT, který vám naopak pravděpodobně lépe poradí, do jaké operační paměti byste měli investovat, i tak mají oba stejné dovednosti, které si osvojili na vysoké škole. Co vám tedy kromě znalosti oboru dá vysokoškolské studium? Time management Studium na vysoké škole …