První ročník Life Sciences Film Festival

11. 10. 2011 | Aktuality

První ročník filmového festivalu s tematikou přírodních věd a udržitelného rozvoje Life Sciences Film Festival (LSFF) se uskuteční již tento měsíc a to od 17. října do 21. října 2011. Místem konání je Česká zemědělská univerzita v Praze – Suchdole. Slavností zahájení festivalu za přítomnosti rektora, představitelů univerzity a dalších osobností se uskuteční v Aule ČZU v pondělí 17. října od 16 hodin a je přístupné veřejnosti.

LSFF vznikl v roce 2010. Založili ho současní a bývalí studenti ČZU v Praze v reakci na nedostatek v prezentaci audiovizuálních děl s tématikou přírodních a zemědělských věd. Cílem festivalu je představit a ocenit snímky, které se svým námětem věnují zemědělským vědám, udržitelnému rozvoji, poznatkům z praxe, ale i základnímu a aplikovanému výzkumu u nás i v zahraničí.

Celkem se na festivalu představí 132 snímků z 28 zemí, samotné soutěže se zúčastní 46 dokumentů. Jejich tvůrci jsou mj. Yann Arthus-Bertrand, John Rubin, Bertram Verhaag, Oliver Hodge, či z domácích dokumentaristů Ivan Stříteský, Jan Mudra, Jolana Matějková, Tomáš Škrdlant. Diskusí souvisejících s tzv. Life Sciences (např. na téma udržitelné postupy, čisté technologie, citlivost k hospodářské krajině, biotechnologie aj.) se budou účastnit odborníci z ČZU i dalších univerzit.

„Chceme tak nejen upozornit na mimořádná dokumentární díla, ale díky výmluvné „řeči filmového plátna“ přispět k široké diskusi o problematice, která se dotýká nás všech, jimž leží na srdci zdravá výživa a životní prostředí,“ uvedl prof. Ing. Jiří Balík, CSc., rektor ČZU.

„Zájmem všech organizátorů je otevřít trvalý vzdělávací prostor, ve kterém se propojí mezinárodní věda, film a školy,“ uvedl Ing. Petr Alexander, CSc., předseda spolupořádajícího sdružení Harvest Films.

Záštitu nad festivalem převzali ministr zemědělství Ing. Ivan Fuksa a předseda Akademie věd ČR prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c.

Filmový garant a hlavní partner festivalu je PORT LINGUA s.r.o.

Zdroje: www.lsff.cz, www.ceskaskola.cz