První česká vysokorychlostní trať povede nejspíš přes Ústí nad Labem

21. 8. 2018 | Aktuality

Z Prahy do Ústí trvá cesta vlakem zhruba 70 minut, plus mínus nějaká ta hodinka dvě zpoždění. Pokud plánujete studium na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně a za vzděláním budete pravidelně dojíždět, můžete se možná do budoucna těšit na to, že do školy pojedete šinkansenem a cesta se vám zkrátí na méně než polovinu!

 

Momentálně je celý projekt teprve v počáteční fázi příprav. Podle studie proveditelnosti se však Ústí nad Labem jeví jako to nejideálnější místo pro výstavbu vůbec první vysokorychlostní vlakové trati v České republice. „Zjednodušeně se dá říct, že více smysluplné se jeví spojení, které je navázáno přímo do železničního uzlu Ústí nad Labem,“ uvedl pro iDnes mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar. Studie však pracuje i s dalšími variantami. Vše tak bude definitivní až za rok, kdy bude studie dokončena.

 

Pokud vše dopadne podle plánu, novou tratí se budou prohánět vlaky rychlostí až 350 km/h. Z Prahy do Ústí vám tak cesta zabere pouhých 27 minut. Termín dokončení výstavby tratě, která propojí Prahu a německé Drážďany a pravděpodobně povede přes Ústí nad Labem, je prozatím stanoven na rok 2030. Ministr dopravy Dan Ťok však upozorňuje, že by se díky nové legislativě mohlo vše uspíšit.

 

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/rychlovlak-cesko-praha-drazdany-dao-/ekonomika.aspx?c=A180817_421278_ekonomika_rts