Průzkum: Studenti nejsou připraveni na maturitu, tíží je covid i válka

26. 4. 2022 | Aktuality

maturitaNa začátku května budou studenti středních škol psát didaktické testy, které jsou součástí společné části státní maturity. Podle průzkumu České středoškolské unie (ČSU) se na ně ale necítí být dostatečně připraveni. Ministerstvo školství sice letos opět navýšilo čas na napsaní testů, studenti si ale myslí, že úlev by mělo být víc.

„Bojím se, že se na svoji maturitu nedokážu dostatečně připravit, protože podobně jako studenti po celém Česku jsem strávila přes rok na distanční výuce. Mimo dohánění vědomostí a přípravy na maturitu musíme nasbírat dostatečný počet známek na vysvědčení z druhého pololetí. Když k tomu připočteme stres a strach z pandemie, kterou teď vystřídaly podobné emoce vztahující se k válce na Ukrajině, jsou letošní maturanti vystaveni tlaku, ze kterého si již mnozí z nás odnáší psychické problémy,“ sdílí své obavy maturantka Natálie Šebestová z klatovského gymnázia.

Ministerstvo školství letos opět navýšilo čas na vypracování testů. Například v matematice budou mít studenti navíc celkem 15 minut. Podle ČSU jsou ale na místě i další úpravy maturit. Unie proto vyzývá ředitele a učitele, aby při zkouškách byli ke studentům vstřícní a co nejvíce ohleduplní.

„Následky způsobené nedávnou pandemií koronaviru na český vzdělávací systém jsou ideální příležitostí pro opuštění zastaralého konceptu maturitní zkoušky a zamyšlení se nad její novou formou. Formou, která by skutečně ověřovala dovednosti studentů potřebné pro život po střední škole ve světě 21. století, nikoli století minulého,“ vysvětlil předseda ČSU Ondřej Nováček s tím, že na duševním zdraví studentů a jejich motivaci ke studiu se podepisuje také válka na Ukrajině.

Novou podobu maturity po diskuzích se středoškoláky, učiteli i odborníky plánuje ČSU představit ministerstvu školství i veřejnosti v následujících měsících.

„V ČSU oceňujeme postupné pokusy o změny profilové části maturitní zkoušky za absolventskou práci, které se v letošním roce dostane testování na několika odborných středních školách v Česku, nicméně doufáme, že se v blízké době dostane změny podoby maturity i na gymnáziích a dalších typech škol,“ doplnil Nováček.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu