Promítání filmů v Uměleckém centru UP v Olomouci

12. 2. 2005 | Aktuality

V rámci Ozvěn XII. dnů evropského filmu mohou návštěvníci Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci shlédnout čtyři zahraniční filmy. Promítání pořádá občanské sdružení Pastiche filmz, které sdružuje zájemce, jež vyvíjejí aktivity především v oblasti dramatických umění.

**Syn děvky ** (Rakousko, Lucembursko 2003, 90min., německy s anglickými titulky) V pondělí 14. února bude v 19:00 uveden příběh mladičké půvabné Chorvatky Silvie, která s vidinou velkého zisku přichází z Jugoslávie do Vídně. Brzy však končí na chodníku a časem se z ní stává exkluzivní prostitutka. Silviin syn, kterého často nechává samotného, se musí vypořádat s nelehkým problémem, s údělem syna děvky.

**Dám ti své oči **(Španělsko 2003, 109 min., španělsky) Ve 20:00 následuje uvedení španělského, nejednou oceněného, filmu Dám ti své oči. Hlavní hrdinové, Pilar, jež jednoho zimního večera uteče z domova jen s pár nejnutnějšími věcmi a svým synem Juanem, a Antonio, který se hned vydá za ní, se s obtížemi pokusí dát dohromady seznam rodinných pravidel. Všechno je však jinak. Významy zapsaných slov jsou opačné – „láska“ znamená bolest, „ochrana rodinného krbu“ se mění v „teror“, „domov“ se stává „peklem“.

**Řeka ** (Finsko 2001, 104 min., finsky s anglickými titulky) Snímek oceněn finskou národní filmovou cenou Jussi 2002 za režii, střih, scénář, zvuk a nejlepší film, bude uveden v úterý 15. února v 19:00. Seznámíme se v něm s rozličnými příběhy lidí z různých společenských vrstev, které se odehrávají v jednom sobotním dopoledni a navzájem se proplétají.

**Život a smrt masové vražedkyně **(Velká Británie 2003, 89 min., anglicky) V úterý ve 21:00 bude uveden snímek Život a smrt masové vražedkyně. Filmař Nick Broomfield je předvolán k poslednímu slyšení před popravou Aileen Wuornosové, první americké masové vražedkyně, o které již před lety natáčel film. V polovině procesu změní Aileen stanovisko, dožaduje se popravy a oponuje lidem, kteří ji znali a přišli svědčit. Snímek je působivým apelem proti trestu smrti a klade znepokojivé otázky o popravách duševně nemocných osob.

Všechny filmy budou tlumočeny do sluchátek.
-radS-