Projekt Obědy pro děti a VysokeSkoly.cz společně nakrmily 4 500 školáků

29. 3. 2023 | Aktuality

obedy_uvod_vypisObecně prospěšná společnost Women for women (W4W) už deset let pomáhá v rámci projektu Obědy pro děti nakrmit školáky, jejichž rodiny se ocitly v tíživé ekonomické situaci. Loni díky W4W dostalo obědy ve škole v celkové hodnotě přes 60 milionů korun skoro 19 tisíc dětí. Na školní obědy mohou přispívat lidé prostřednictvím transparentního účtu nebo dárkových certifikátů. Portál VysokéŠkoly.cz letos přispěl na 4500 obědů.

„Školní oběd je pro děti nejen kvalitním jídlem, ale také důležitou společenskou událostí. V České republice však aktuálně nemůže chodit do školní jídelny každé šesté dítě,“ vysvětluje společnost proč je projekt tak důležitý. „Cílem je zajistit těmto dětem nejenom pravidelnou zdravou stravou stravu, ale také ochranu před sociálním vyčleněním,“ dodává W4W.

Konkrétní děti, které dostanou díky projektu oběd zdarma, vybírá škola, přičemž dětem je zaručena anonymita. Částkou 150 tisíc korun letos přispěl také portál Vysokéškoly.cz, peníze půjdou na celkem 4500 obědů pro děti. „Jako portálu, který pomáhá lidem najít vysokou školu, nám dávalo smysl přispět právě na obědy pro děti. Spokojenost dětí souvisí s jejich potenciálem. Mají pak větší šanci pokračovat ve studiu dál, třeba právě na vysoké škole,“ říká k daru šéf VysokéŠkoly.cz Jiří Ziegler.Projekt Obědy pro děti

Vedle samotného zajišťování obědů pro co nejvíce dětí se W4W zabývá také jejich kvalitou. Na začátku března kvůli tomu uspořádala kulatý stůl, kterého se účastnili i zástupci ministerstva školství nebo zemědělství. Tématem totiž byly také lokální suroviny.

„Školy mají určitý spotřební koš, ze kterého vaří především s ohledem na finance. Naší snahou je ukázat, že i se stávajícím spotřebním košem lze dětem servírovat chutné a výživné pokrmy z lokálních zdrojů. Jsem ráda za aktivní diskuzi, která ukázala potřebu a schopnost problematiku řešit kolektivně,” uvedla Ivana Tykač, která společně se svým manželem Pavlem Tykačem W4W založila.

Kromě žáků základních škol pomáhá společnost také strávníkům v mateřinkách. V rámci projektu Bydlení pro děti pak dává možnost rodičům samoživitelům, kteří si hledají nové bydlení, získat příspěvek na kauci i případnou další podporu, která jim umožní bydlení si udržet.

Připojte se také a podpořte projekt W4W: Obědy pro děti třeba zakoupením dárcovského certifikátu na E-shopu pomoci!

Obědy pro děti

 Zdroj: W4W