Program prince Philipa učí studenty mimo školní lavice

13. 8. 2023 | Stojí za přečtení

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu
V květnu Česko navštívil princ Edward, bratr současného krále Velké Británie Karla III. Jeho kroky zamířily mimo jiné za účastníky programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu, který v roce 1956 založil jeho otec princ Philip. Od roku 1995 se do programu mohou zapojovat i čeští studenti ve věku 13 až 24 let. Cílem programu je rozvíjet schopnosti žáků a studentů i mimo školní lavice.

V současnosti je do programu zapojeno přes 320 institucí a 7500 účastníků. Ti se v rámci programu věnují hodinu týdně dvěma konkrétním aktivitám, ve kterých se chtějí zdokonalit a dobrovolnické činnosti.

Například šestnáctiletá, studentka Gymnázia Most Adéla si zvolila francouzský jazyk, protože má příbuzné ve Francii. Z pohybových činností si vybrala fitness v posilovně a jako dobrovolnice sbírá odpadky. „Ve všem jsem se zlepšila a naučila režimu, ale za nejpřínosnější považuji dobrovolnictví. Nejen, že tím dělá člověk něco pro sebe, ale ještě pomáhá ostatním a svému okolí,“ popisuje studentka, jakou pro ni měla přínos účast v programu.

Studenti se programu účastní po šest až 18 měsíců. To se odvíjí podle toho, jaké úrovně chtějí dosáhnout. Předem zvolená úroveň určuje i výši vstupního poplatku, který se pohybuje mezi 200 až 600 korunami.

Studenty a žáky během celého programu provází vedoucí, kteří fungují jako mentoři a učitelé a motivují je k lepším výkonům. Absolventi programu získají mezinárodně uznávaný certifikát, který jim v budoucnu může pomoct například při přijímacím řízení na zahraniční vysokou školu.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Kam musíte vyrazit, pokud chcete studovat elfy

Přišla vám někdy vaše škola vyloženě divná? Tak to jste nejspíš ještě neslyšeli o škole čar a kouzel v Kalifornii, nebo akademii mořských pan na Filipínách. Pokud vás kouzla ani moře nelákají, můžete začít studovat obor gladiátor nebo Santa Claus. Kde najdete tyhle školy? Čtěte! Školy čar a kouzel (USA) Salem v Americe proslul nechvalně známými čarodějnickými […]

číst více

Studenti Oxfordu můžou používat AI! Má to ale háček

Studenti prestižní britské školy Oxford můžou používat na psaní eseje umělou inteligenci. Háček ale spočívá v tom, že za ní nedostanou známku a nepočítá se ani do jejich celkového hodnocení za semestr. Proč to tedy vůbec dělají? Cílem je, aby se od umělé inteligence něco naučili. Úkol, který se příliš neliší od jakéhokoliv jiného vysokoškolského zadání: […]

číst více

Studentky z dívčích škol mají lepší výsledky, odhalil britský průzkum

Velká Británie má na rozdíl od Česka kromě klasických „smíšených“ škol také školy dívčí a chlapecké. Podle nejnovějšího průzkumu má toto rozdělení dopad i na výsledky studentů. Studentky z dívčích škol si totiž vedou lépe u zkoušek GCSE, které britští studenti skládají zhruba v 15 letech na konci povinné školní docházky. Z průzkumu vyplynulo, že dívky navštěvující čistě […]

číst více