Proč vyrazit na den otevřených dveří

4. 2. 2010 | Rady maturantům

Se začátkem nového roku začínají vysoké školy i jednotlivé fakulty a katedry opět lákat studenty do svých prostor. Alespoň jeden termín, kdy jsou vám dveře univerzit otevřeny dokořán, se určitě vyplatí využít. Celou řadu důvodů najdete v tomto článku.

Před odjezdem
Nejaktuálnější informace o termínech a časech dnů otevřených dveří bývají zpravidla k nalezení na internetu. Máte-li však nějaké pochybnosti, nebojte se do školy zavolat či napsat – i letmý kontakt se studijním oddělením může mnohé napovědět o přístupu ke studentům. Před odjezdem si pak především ujasněte, co vás vlastně o škole zajímá. Máte nějaké speciální požadavky a dotazy? Je něco, co určitě chcete vidět? Zajímá vás blízké okolí školy, prostory menzy, studentské zázemí, fungování knihovny či objekty kolejí? Využijte den, který věnujete svému budoucímu studiu, na maximum a pečlivě si obhlédněte prostředí a nechte jej na sebe působit.
V ideálním případě se najde mezi vašimi známými někdo, kdo má zájem o stejnou školu. Není ale určitě na škodu vzít s sebou na den otevřených dveří i nezainteresované blízké, kteří se na prostředí podívají jinýma očima. Vydáte-li se nakonec sami, máte zase šanci navázat nové kontakty, které se vám mohou hodit před přijímačkami nebo během studia samotného.

Co všechno vás může zajímat?
Den otevřených dveří není jen prezentací školy, potažmo jejích fakult a jednotlivých oborů. Z několika hodin strávených na vysokoškolské půdě můžete vytěžit mnohem více důležitých informací, které vám mohou později pomoci při rozhodování.
Svou roli hrají již první dojmy. Jak na vás působí prostředí školy? Umíte si zde představit několik let studia? Vaše pocity mohou mnohé prozradit i o přístupu školy. Snažila se vám usnadnit orientaci v budovách? Narazili jste na nějaké kompetentní osoby, které jsou určeny k ochotnému zodpovídání vašich dotazů? Jak je celý den zorganizovaný? Dozvíte se něco, co na internetu nenajdete?
Pravděpodobně budete mít možnost se zúčastnit setkání, na kterém se můžete ptát,na to, co vás napadne. Zajímat by vás například mohlo: jak správně vyplnit přihlášku, co všechno je k ní třeba přiložit (některé školy vyžadují seznam literatury, jiné motivační dopis, talentové nebo jazykové zkoušky či lékařské potvrzení), vypisuje-li škola přípravné kurzy k přijímačkám a do kdy se na ně můžete přihlásit, jaký je průběh přijímacích zkoušek (zda mají i ústní část, jaké otázky se mohou objevit, jaké termíny jsou vypsány, kolik studentů hodlá škola přijmout, jaká je průměrná úspěšnost u přijímacích zkoušek apod.), jaké poplatky jsou se studiem spojené (důležité zvláště u soukromých škol), jak probíhá zápis (popř. zda je akceptována plná moc), jak probíhá studium a zkoušky (jsou-li spíše formou testu nebo ústní, zda je v průběhu semestru třeba odevzdávat průběžné práce, kde je povinná účast), existuje-li možnost navázat magisterským či doktorským studijním programem, co obnáší kombinované studium (jak častá jsou setkání, jaké jsou požadavky na domácí práce), nebo jaké je uplatnění absolventů. Poptejte se ale i na možnosti vycestování v rámci studijních zahraničních programů, podmínky udělení prospěchového či ubytovacího stipendia, úroveň výuky cizích jazyků nebo obsah předmětů (ne všude je přístup ke studiu stejný, některé obory se přímo zaměřují na určitou oblast, dávají přednost praxi před teorií apod.).
Možná vás napadnou i otázky, které se studiem souvisí nepřímo, ale pro vás jsou důležité. Nenašli jste počítačovou učebnu nebo vás zajímá její přístupnost? Je možné zapojit do univerzitní sítě vlastní notebook? Jak důležitý je pro studium stálý přístup na internet (na některých školách probíhá zápis na zkoušky či registrace předmětů výhradně „po síti“)? Jaké jsou možnosti využití knihovny? Patří přímo ke škole nějaká kolej a je poblíž menza či bufet? Je možné zapsat si i předměty z jiných oborů či fakult? Snažte se být milí a zdvořilí, ale nebojte se zeptat na cokoliv, co vás zajímá. Ocení to určitě i ostatní, kteří mají méně odvahy.

Cestování za srovnáním
Pravděpodobně si nebudete podávat jen jedinou přihlášku a máte v záloze i jiný obor nebo dokonce školu v jiném městě. Právě návštěvy dnů otevřených dveří mohou sloužit jako ideální příležitost k porovnání a následnému rozhodnutí, jaké studium by mělo smysl. Rozhodujete-li se raději v klidu domova, zásobte se informačními brožurami a studijními katalogy. Určitě vám také pomůže své poznatky a dojmy s někým zkonzultovat a probrat všechna pro a proti.

Vaše názory Blanka, 1. ročník vysoké školy: „V loňském roce jsem měla možnost porovnat den otevřených dveří na Filozofické fakultě a Fakultě sociálních studií na MU v Brně. Bylo to pro mě poučné, neboť lidé na Filozofické fakultě mi připadali otevřenější a přátelštější, řekla bych méně formální. Naopak, z Fakulty sociálních studií jsem měla pocit, že je tam větší rivalita a každý kope spíše sám za sebe… Myslím, že dny otevřených dveří jsou důležité právě i pro toto srovnání atmosféry školy.“

Přečtěte si také: Podle čeho vybírat přípravný kurz na VŠ?

Další články k tématu