Podle čeho vybírat přípravný kurz na VŠ?

15. 1. 2010 | Přijímací řízení

Připravujete se na přijímací zkoušky? Pak nejspíš uvažujete, jak uspět mezi množstvím dalších uchazečů, které znalosti si bezpečně osvojit a co se naučit, jak když bičem mrská. Nestačí-li vám samostudium ukázkových otázek, můžete zkusit některý z přípravných kurzů. Pozn. Článek byl 14. 10. 2011 aktualizován (kav).

Hlavní možnosti máte v podstatě dvě – buď se obrátit přímo na vaši vytouženou školu, pořádá-li kurz pro obor, na nějž se hlásíte. Anebo využít nabídky vzdělávacích agentur. Kurz orientovaný na vámi preferovanou problematiku jistě najdete, ale jak si vybrat ten správný?

Na co se ptát ve vzdělávacích agenturách?

Každému může vyhovovat jiný typ kurzu, a proto se neváhejte dotázat ve vámi vybrané agentuře na vše, co by pro vás mohlo být důležité. Začněme od lektorů. Nebojte se zeptat, jak jsou lektoři vybíráni, jaké mají proškolení a kvalifikace. Učí v agentuře brigádně studenti? Na jednu stranu od přijímacích zkoušek nemají příliš daleko, ale zvažte, že kvalifikovaný lektor s praxí a vzděláním v oboru bude pravděpodobně znát přesnější odpovědí na vaše otázky a také bude zběhlejší ve vysvětlování a méně nervózní při výuce.

Lákají vás vysoká procenta úspěšnosti studentů dané agentury? Berte je s rezervou, může jít také jen o marketingový tah. Udávaná úspěšnost se u vzdělávacích agentur pohybuje okolo 80 až 90 %, bez větších rozdílů. Čerpá však z interních dat agentur, a tím pádem je těžko ověřitelná a srovnatelná.

Rozdíly ovšem mohou být patrné v počtu studentů ve výuce. Čím méně studentů, tím více se vám může lektor věnovat a tím větší máte možnost získat odpovědi právě na vaše otázky. Ve velkém počtu lidí nemusí zbýt prostor na to, co zrovna vy potřebujete dovysvětlit. V kurzu se setkáte s dalšími 15, 30 ale i více lidmi. Některé z agentur nabízí také individuální výuku, např. společnosti Tutor.

Vybírejte i podle délky kurzu, která vám sedí. Agentury pořádají jak celoroční, tak semestrální a krátkodobé intenzivní kurzy. Do dlouhodobějších kurzů můžete nastoupit i po jejich začátku a za nižší cenu – vyplatí se sledovat webové stránky agentur. Krátkodobé jsou vypisovány průběžně, i v těchto dnech. Výuka nejčastěji probíhá o sobotách či nedělích po několik hodin jednou za čtrnáct dní, případně za týden. Můžete tak zvolit město vzdálenější vašemu bydlišti a dojíždět. Účast však není povinná.

Zajímejte se, zda jsou v ceně kurzu i studijní materiály, absolvování přijímacího testu nanečisto, jaká je osnova kurzu a jeho struktura, zda je možné vyzkoušet si ukázkovou hodinu.

Některé vzdělávací agentury: www.tutor.cz – TSP, OSP, ekonomické, právnické, filozofické, pedagogické, přírodovědné i umělecké obory, kurzy začínající na konci ledna a v únoru, výuka v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Liberci, Zlíně, Olomouci, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích a v Hradci Králové www.sokrates.cz – právnické, lékařské, sociální, filozofické, pedagogické, ekonomické fakulty, Policejní akademie, OSP, TSP, volná místa v probíhajících kurzech (započaté i v lednu) se slevou, výuka v Praze, Plzni, Brně, Zlíně, Ostravě či Olomouci a na Slovensku www.az-smart.cz – právnické, filozoficko-pedagogické, lékařské a přírodovědné, ekonomické obory, OSP, TSP, kurzy zahajované v únoru, výuka v Praze, Brně a Ostravě www.amos-skola.cz – právnické, filosofické a humanitní, ekonomické, lékařské, veterinární a farmaceutické, přírodovědné, pedagogické a technické fakulty, TSP, OSP, kurzy i od února, výuka v Praze a Brně www.kurzy-fido.cz – TSP, OSP, kurzy i od února, výuka v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Jihlavě, Olomouci, Zlíně a Bratislavě www.euagency.cz – individuální výuka, objednávka podle požadavků uchazeče na školu a časovou náročnost

Příprava vysokou školou

Kurzy vysokých škol co do délky probíhají v podobném režimu jako kurzy agenturní. Najdete dvousemestrální, ale nejčastěji semestrální a také několikadenní či víkendové kurzy. Nevýhodou může být, že ve studijní skupině se setkáte s opravdu velkým počtem lidí (např. na ČVUT se limit účastníků některých kurzů pohybuje kolem 200 studentů). Prospěšné je ovšem to, že výuka probíhá přímo na fakultě, kterou jste se rozhodli studovat a učí vás pedagogové této fakulty. Je tak pravděpodobnější, že obsah kurzu bude odpovídat přesněji obsahu přijímacích zkoušek. Navíc můžete okusit vysokoškolské prostředí, jehož se v případě úspěchu stanete součástí.

Stojí to za to?

Otázkou poslední zůstává: „Kolik do toho dám a kolik se mi vrátí?“ Po finanční stránce jsou kurzy ohodnoceny podle jejich délky a počtu vyučovacích hodin. Přibližně tříměsíční kurzy, aktuální právě v této době, se pohybují v rozmezí tří až pěti tisíc za 40 až 60 hodin výuky podle nabídek škol. V kurzu za to obdržíte spíše jakési vodítko či pomocníka a rádce. K úspěchu u přijímaček však je třeba i to, co si z něj vezmete a co se sami naučíte.

Zdroje: webové vzdělávacích agentur, vysokých škol, www.icm.cz.

Další články k tématu