Proč pokračovat na doktorské studium? Můžete odhalit tajemství vesmíru!

23. 4. 2019 | Stojí za přečtení

blsck_hole

Fotografie černé díry, objasnění záhady vyhynutí dinosaurů nebo odhalení plagiátorství považovaného odborníka – tohle všechno se v poslední době podařilo studentům doktorského studia. Zařadíte se i vy mezi úspěšné doktorandy?

Pokud jste se při dosavadním studiu na vysoké škole často pozastavovali nad tím, kolik času jste strávili nad povinnými předměty, které vám nic neříkaly, ale které jste si prostě museli odbýt, kolikrát na úkor pro vás mnohem zajímavějších oblastí studia, tak je pro vás doktorské studium ta správná volba. Budete se intenzivně věnovat jednomu výzkumu, který by měl vyústit ve zpracování disertační práce a následnému udělení titulu Ph.D. Jako doktorand se můžete zaobírat oblastmi zcela neprobádanými nebo rozvíjet už existující poznatky. Podstatné je, že získáváte prostor svojí prací něco zásadním způsobem ovlivnit.

Historicky první fotografie černé díry

Doktorandka na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Katie Boumanová se k černým dírám dostala tak trochu oklikou. Na MIT studovala počítačovou vědu a elektroinženýrství a k týmu, kterému se podařilo vyfotografovat jeden z nejzáhadnějších vesmírných objektů, se zapojila právě v rámci svého studia. Do týmu přinesla nový způsob myšlení, když neustále zdůrazňovala, jak důležité co nejvíce eliminovat lidský faktor, a naopak pracovat s daty. Výsledkem jejího úsilí je snímek, který předpověděly Einsteinovy rovnice a který by nás mohl poposunout o krůček blíž k nalezení odpovědi na otázku, jak vznikl vesmír.

Proč vyhynuli dinosauři

Stejným tajemstvím je stále obestřeno také vyhynutí dinosaurů. Často uváděnou příčinou je pád obřího asteroidu, který změnil klima na Zemi. Jenže o tom doposud neexistovaly důkazy. Přesněji řečeno: doposud se nenašly kosti dinosaurů, kteří zahynuli právě vlivem pádu asteroidu. Paleontolog a doktorand na Kansaské univerzitě Robert DePalma nyní však údajně našel přesně tohle. V Severní Dakotě podle všeho vykopal kosti několika prehistorických tvorů, kteří zemřeli při srážce s asteroidem, včetně jesetera, který se udusil rozžhaveným popelem padajícím z oblohy. Někteří paleontologové jsou k objevu DePalmy skeptičtí a to hlavně proto, že své závěry zatím nepublikoval v žádném odborném časopise. Momentálně se tak čeká na zpracování studie. Pokud by se však objev potvrdil, byl by to obrovský průlom ve světě paleontologie i v dějinách jako takových.

maxresdefault

Plagiátor odhalen

Úlohou doktorandů nemusí být zákonitě jen převratná zjištění. To, že se zabýváte určitým výzkumem, může vyústit i v mnohem neveselejší objevy. Takový se podařil třem studentům Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, když odhalili, že dosud uznávaný historik Martin Kovář ve svých pracích opisoval. Závěry doktorandů letos v únoru potvrdila i etická komise fakulty, která navíc dodala, že tituly docenta a profesora získal Kovář neoprávněně. Doktorandi Marek Jandák, Tomáš Konečný a Ondřej Crhák si po celou dobu šetření etické komise stáli za tím, že Kovář ve svých pracích minimálně nedodržoval zásady vypracování vědecké práce, a to i navzdory tomu, že se za historika postavily desítky jeho kolegů a odborníků v oboru.

Jděte do toho

Doktorské studium má samozřejmě i své stinné stránky. Rozhodně se s ním pojí řada povinností, na některých školách musí doktorandi například odučit určitý počet hodin, a i když se vlastně jedná o práci na plný úvazek odměny doktorandů ani po navýšení (loni na 11 250 korun) nedosahují na úroveň minimální mzdy. Každá škola má však jiné podmínky. Studium můžete někde absolvovat i v kombinované formě a mimo odměny můžete také žádat o různá stipendia.

Pokud se pro studium i přes jeho úskalí rozhodnete, dostanete jako doktorand – jak dokazují výše uvedené příběhy – příležitost, díky které můžete třeba i změnit svět.

Zdroje: Respekt.cz, iHNed.cz, iRozhlas.cz

Další články k tématu