Problémy s financováním programu Erasmus

14. 11. 2012 | Studium v zahraničí

Každoročně mohou díky populárnímu vzdělávacímu programu Erasmus vycestovat tisíce českých vysokoškoláků a zaměstnanců univerzit do zahraničí. Jenže Erasmu, mezivládnímu programu při Evropské unii, reálně hrozí nedostatek peněz. Co by to znamenalo pro jeho fungování a především pro studenty?

Proč chybí finance

Příčina nesnází tkví v celkovém rozpočtu Evropské unie pro rok 2012. Konečný rozpočet dohodnutý členskými státy a Evropským parlamentem je o několik miliard eur nižší než odhadované výdaje. Škrty se dotkly mimo jiné i vzdělávání. Pokud v nejbližší době nenastane změna financování, bude existence programu Erasmus v současné podobě ohrožena.

Erasmus v číslech

Prostředky na pokrytí celkové výše stipendií jsou nedostatečné. Letošní schodek v programu Erasmus dosahuje zhruba 90 milionů eur. Deficit v rozpočtu na rok 2012 znamená, že nebyly proplacené žádosti národních agentur o platby na stipendia v rámci programu celoživotního učení (kam spadá i Erasmus) v celkové výši přes 118 milionů eur. Například Česká republika žádá o 7 milionů eur.

Studentů, kteří odjeli v akademickém roce 2011 – 2012 se snížení rozpočtu nedotýká. Ti obdrželi plnou část svých stipendií, jelikož národní agentury a potažmo vysoké školy již nezbytné finanční prostředky pro tento akademický ročník obdržely. Nemalé potíže se dají očekávat hlavně v příštích semestrech.

Nejbližší budoucnost a problémy se stipendii

Evropská Komise převedla 70 % finančních prostředků vyhrazených na program Erasmus pro akademický rok 2012 – 2013 na národní agentury v zúčastněných zemích, které tyto finanční prostředky rozdělují vysokým školám a studentům. Takže v současném semestru, do konce letošního roku, by studentům odjíždějícím v rámci programu Erasmus na zahraniční studijní pobyt nebo pracovní stáž neměly vzniknout žádné těžkosti s vyplacením stipendií.

Pokud však schodek v rozpočtu EU na rok 2012 přetrvá, může to studentům, kteří odjedou do zahraničí v druhém semestru, způsobit potíže s výplatou stipendií. Horší situace nastane v zimním semestru 2013.

Jakmile budou k dispozici finanční prostředky pro rok 2013, situace se sice nejprve stabilizuje. Nicméně vzhledem k tomu, že tento rozpočet bude částečně použit k pokrytí letošního záporného zůstatku, budou tyto prostředky spotřebovány pravděpodobně již do poloviny roku 2013, takže poté lze očekávat ještě větší problémy s financováním stipendií.

Erasmus slaví 25 let

Počet výměnných pobytů studentů v rámci programu Erasmus od jeho zahájení v roce 1987 stále roste a očekává se, že v akademickém roce 2012/2013 celkový počet účastníků dosáhne 3 milionů. Erasmu se účastní převážná většina vysokých škol a ostatních institucí vysokoškolského vzdělávání v EU. Studijní pobyt v jiné zemi Evropské zemi (celkem 33 států) trvá tři až dvanáct měsíců a započítává se do studia na domovské vysoké škole.

Zdroj: Europa.eu

Další články k tématu