Připravuje se návrh na zavedení poplatků za vysokoškolské studium

9. 2. 2004 | Aktuality

Do parlamentu by se měl v nejbližší době dostat zákon, který by měl vysokým školám umožnit zpoplatnění studia, toto by se mělo týkat všech vysokoškoláků studujících na území ČR.

Do parlamentu by se měl v nejbližší době dostat zákon umožňující vysokým školám zpoplatnění studia, které by se mělo týkat všech vysokoškoláků studujících na území ČR. V současnosti mohou univerzity vybírat poplatky za studium pouze od studentů, kteří si prodlužují dobu studia. Návrh zákona horní komoře předkládají dva senátoři působící i na akademické půdě – rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška a prorektor Vysoké školy báňské Václav Roubíček.

Podle jejich představ by výše školného měla činit ročně asi osm až deset tisíc korun. „Toto opatření je jemnější, než se na první pohled zdá. Poplatky totiž podle našeho návrhu musí procházet akademickými senáty vysokých škol. A ty mají mnohdy velmi rovnostářské a sociální cítění,“ vyjádřil se k věci Zlatuška.

Návrh ale má i svoje oponenty. Bývalý ministr školství Eduard Zeman se kromě jiného obává, že zákon otevře cestu školnému, a to by časem mohlo dosáhnout astronomických výšek. I současná ministryně školství Petra Buzková se k návrhu staví spíše odmítavě. „V programovém prohlášení vlády jasně stojí, že se školné zavádět nebude a na tom se nic nemění,“ zní její stanovisko.

Školné na vysokých školách je zcela běžnou záležitostí např. ve Velké Británii, zákon zavádějící školní poplatky byl nedávno přijat i u našich slovenských sousedů.