Přijímací řízení - úspěšnost studentů na jednotlivých VŠ

9. 12. 2007 | Aktuality

Den podání přihlášek na vysoké školy se pozvolna blíží. Kterou školu do prázdné kolonky zapsat, abyste své schopnosti nepřecenili, ale ani nepodcenili? V následujícím článku vám přinášíme ucelený přehled počtu nahlášených a přijatých studentů pro rok 2006/2007 na jednotlivé české vysoké školy a univerzity.

Mezi nejžádanější obory se umístily obory umělecké – výtvarné umění, film, divadlo a hudba. V jejich závěsu stojí práva, medicína a farmacie. Opomenout však nelze ani filozofii, architekturu, design nebo ekonomii, které se mezi zájemci těší stálé oblibě.

Úspěšnost uchazečů při přijímacím řízení.

Školy soukromé / veřejné Soukromé školy nabízí větší šance na přijetí – úspěšnost zájemců se číslí na 90 – 100 %. Výjimku však tvoří školy umělecké, o které studenti jeví větší zájem.

Technické obory Přihlášku můžete podat i na školy technického zaměření. Přestože tyto obory mnohdy nevyžadují podstupování přijímacího řízení, není lehké se na nich udržet. Například na vysoké škole chemicko–technologické odchází za první dva semestry až 60 % studentů.

Praha / Opava Při rozhodování je rovněž důležité zvážit, zda dáváte přednost komornějšímu prostředí, menším třídním skupinám a individuálnímu přístupu, nebo naopak upřednostňujete bohaté kulturní, sportovní a umělecké využití, přičemž vám nevadí anonymita a větší počet posluchačů na přednáškách.

Zdroje: www.idnes.cz, www.tutor.cz