Přihláška odeslána. A co dál?

21. 2. 2007 | Přijímací řízení

Přihlášku jste odeslali, se složenkou jste se porvali. První krok máte za sebou, před sebou však ještě to nejdůležitější – zvládnout přijímací zkoušky. Je teprve únor, ale už teď je načase začít se systematickou přípravou. Čím dříve se na ně totiž začnete připravovat, tím máte větší šanci na úspěch. Ne nadarmo se říká, že štěstí přeje připravenému. Pozn. Článek byl 11. 1. 2012 aktualizován (kav).

Přihlášku jste odeslali, se složenkou jste se porvali. První krok máte za sebou, před sebou však ještě to nejdůležitější – zvládnout přijímací zkoušky. Je teprve únor, ale už teď je načase začít se systematickou přípravou. Čím dříve se na ně totiž začnete připravovat, tím máte větší šanci na úspěch. Ne nadarmo se říká, že štěstí přeje připravenému.

Jak všichni z vlastní zkušenosti víme, nejhorší je začít. My pro vás máme pár cenných rad, které vám mohou být při přípravě užitečné.

Čím víc, tím líp Postupně si začněte shánět všechny informace o průběhu a obsahu přijímacího řízení. Je důležité vědět, z čeho se zkoušky skládají, zda jsou jednokolové, či vícekolové, zda se jedná o oborový test, nebo testy studijních předpokladů. Všechny tyto důležité informace zcela jistě naleznete na webových stránkách fakult. Dobrým zdrojem informací jsou také studenti dané školy, kteří přijímacím řízením prošli. Mohou vám poskytnou velice cenné zkušenosti a rady, jak se s přijímačkami poprat.

Vím, nebo nevím Výchozím bodem každé přípravy je pak zhodnocení vlastních znalostí. Ovšem pozor, nedejte se zmást svými studijními úspěchy a školními známkami. Ty mohou být velice zavádějící. Zkuste si obstarat přijímací testy z minulých let a vyzkoušejte si, zda byste obstáli. A tomu poté celou přípravu přizpůsobte. Pokud vám test nedělal žádné problémy, můžete se radovat. V opačném případě budete mít dost času to napravit.

Chce to plán Při přípravě na přijímací zkoušky vám velice pomůže, pokud si sestavíte plán. Vytipujte si dny, kdy máte na přípravu nejvíce času, popřípadě kdy se vracíte ze školy nejméně unavení. Podle toho si sestavte harmonogram, kterého se snažte držet. Látku si rozložte rovnoměrně, abyste se dostali ke všem potřebným tématům. Těsně před přijímačkami si pak naplánujte pár dní jenom na opakování. Pomůže vám to nabyté vědomosti řádně zafixovat. Chce to pevnou vůli, ale kdo vydrží, bude jistě korunován úspěchem.

Bacha, kontrola! V tomto dlouhém procesu příprav je také důležité si občas prověřit, jak jste pokročili. Proto byste si měli čas od času projít zkušební testy, prolistovat si knížku s testovacími otázkami nebo alespoň své vědomosti porovnat se svými kamarády. Okamžitě tak zjistíte, zda jste zvolili správný způsob přípravy.

Příprava je velice dlouhý a náročný proces, který by se rozhodně neměl podcenit. Zvlášť pokud vám vaše budoucnost není lhostejná a pro přijetí na vysokou školu chcete udělat maximum. Takže ta nejdůležitější rada zní – nenechte si ujet vlak a začněte co nejdřív. Vyplatí se to.

Zdroj ilustrační fotografie: http://www.sxc.hu.

Další články k tématu