Překladatelská soutěž pro středoškoláky

13. 5. 2007 | Aktuality

Středoškoláci, kteří se zajímají o cizí jazyky, se mohou zúčastnit překladatelské souteže Juvenes Translatores. Vítěz pojede do Bruselu, kde bude na slavnostním ceremoniálu reprezentovat svou školu a zemi.

Školy, které mají zájem se soutěže zúčastnit, se mohou přihlásit do 15. června. Každá škola smí nominovat maximálně osm svých studentů a musí stanovit, z jakého a do jakého jazyka bude student překládat. Studenti si smí zvolit sami z 23 úředních jazyků EU. Ze všech přihlášených vylosuje Evropská komise účastníky – každá členská země EU bude mít tolik zástupců, kolik má hlasů v Radě EU, v případě České republiky tedy bude moci soutěžit 12 škol. Celkem se má klání zúčastnit 2760 žáků z 345 škol.

Všichni studenti podstoupí 14. listopadu v domovských školách test svých překladatelských schopností. Výsledné překlady budou hodnotit profesionální překladatelé z Evropské komise. Nejlepších 27 překladatelů (jeden z každé země) obdrží na slavnostním ceremoniálu v Bruselu cenu od komisaře pro mnohojazyčnost Leonarda Orbana.

Soutěž vyhlásila Evropská komise při příležitosti 50. výročí založení Evropské unie. Jejím smyslem je dát studentům možnost zkusit práci překladatele na vlastní kůži a vyzkoušet si, co tato práce obnáší. Více informací a registrační formulář najdete na stránkách Evropské komise.