Přehled podzimních festivalů 2019

7. 10. 2019 | Studentský život

festivalyLetní prázdniny jsou už sice pasé a studentské diáře se znovu plní termíny testů, zápočtů a zkoušek, ani na podzim však nebude nouze o zajímavé akce a festivaly, na které stojí za to vyrazit. Přinášíme vám proto přehled těch nejzajímavějších festivalů do konce kalendářního roku po celé republice.

29. 9. – 16. 10. Moravský podzim – Brno

50. ročník Moravského podzimu bude zaměřen na francouzskou hudbu 20. století i její vlivy (například na českého skladatele Bohuslava Martinů). Festival, který pořádá Filharmonie Brno, uvede velkou porci soudobé hudby například od Petera Eötvöse či Philipa Glasse, v jehož opeře „Einstein na pláži“ se jako vypravěčka představí slavná zpěvačka Suzanne Vega.

3. – 6. 10. Brno Design Days

Na Brno Design Days se už počtvrté setkají designéři z celé ČR i ze zahraničí, aby sdíleli své nápady i know-how a mohli přiblížili široké veřejnosti design jakožto hnací motor inovací a řady pozitivních změn. Součástí festivalu jsou také workshopy zaměřené na oblasti designu i podnikání v oboru. Více informací a ceny vstupenek naleznete na stránkách přehlídky.

8. – 12. 10. Jazz Goes To Town – Hradec Králové

Jubilejní 25. ročník jazzového festivalu proběhne v druhém říjnovém týdnu. Festival představí výrazné osobnosti a soubory domácí i zahraniční jazzové scény, jakými jsou Didrik Ingvaldsen Ensemble, Digital Primitives, Zebra Street Band, Beatu Hlavenkovou a další. Jazz Goes To Town nabízí celofestivalové permanentky i vstupenky na jednotlivé koncerty, na které poskytuje studentské slevy.

10. – 13.10. Signal Festival – Praha

Pražský festival světla se letos bude zaobírat minulostí, největším tématem bude samozřejmě výročí 30 let od sametové revoluce. Pokud chcete poznat Prahu doslova v jiném světle, Signal Festival je ideální příležitostí.

9. – 10.11. Festival otevřených sklepů – Velké Pavlovice, Bořetice, Němčičky, Vrbovice, Kobylí

Návštěvníci vinařského festivalu budou moci ochutnávat vína a další krajové speciality a pochutiny ve třicítce otevřených sklepů v několika obcích, mezi kterými je zajištěna kyvadlová autobusová doprava. Organizátoři slibují také bohatý doprovodný kulturní program. Více se dozvíte na webových stránkách akce.

15. 10. – 13.11. Struny podzimu – Praha

Jedna z nejvýznamnějších hudebních událostí roku. Festival s třiadvacetiletou tradicí spojuje klasickou a soudobou vážnou hudbu, jazz, hip-ho a elektroniku. Mezi hlavní hvězdy letošního festivalu patří hip-hopové legendy De La Soul, Jiří Suchý nebo violoncellista Jiří Bárta.

16. – 25. 10. Das Filmfest – Praha, Brno, Plzeň Jihlava

Filmové fanoušky jistě potěší další ročník festivalu německojazyčného filmu. Ten pravidelně přináší výběr kvalitních mainstreamových filmů, dokumentů i snímků úspěšných v mezinárodních soutěžích z Německa, Rakouska a Švýcarska. Základní vstupné je 120 Kč, některá kina však nabízí i studentské slevy. Více informací na https://www.dasfilmfest.cz/.

17. – 21. 10. Designblok, Praha

K podzimu již neodmyslitelně patří přehlídky designu – jednou z největších je Designblok, který se koná v pražských Holešovicích. Součástí jsou i diskuse a další akce. Letošním tématem Designbloku je budoucnost. Vstupenky fungují formou pásek, které fungují po celou dobu trvání festivalu. Ty studenti pořídí za vstřícných 200 Kč.

24. – 29. 10. Mezinárodní festival dokumentárních filmů, Jihlava

Festival v Jihlavě se nesmazatelně zapsal na mapu největších filmových událostí v republice. Tisíce diváků, režisérů, producentů a novinářů se sjíždějí každý podzim do Jihlavy, aby mohli několik dní společně žít filmem, a to především dokumentárním. Festival pořádá také mnoho workshopů a přednášek pro laiky i pracovníky v oblasti filmu. Cena celofestivalové akreditace stojí nyní pro studenty 750 korun.

20. 11. – 1. 12. Festival francouzského filmu – Praha, Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Ostrava

22. ročník Festivalu francouzského filmu se tradičně koná koncem listopadu. V Praze se na francouzské filmy můžete vydat od 20. do 27. listopadu do Kina 35 Francouzského institutu, do Lucerny, Světozoru a Edison Filmhubu. Mezi 21. a 27. listopadem se festivalové filmy budou promítat v Českých Budějovicích a Ostravě, 24. – 28. listopadu v Hradci Králové a 24. – 1. 12. v Brně. Program naleznete zde.

11. – 15. 12. Czech Design Week, Praha

Pravidelná přehlídka představí to nejzajímavější z české i zahraniční designové scény. Mezi vystavujícími jsou studenti i profesionálové z řad jednotlivců nebo designových studií a firem. Czech Design Week probíhá v pražském kongresovém centru. Studentské vstupné je 100 Kč.

Zdroj: www.informuji.cz , webové stránky festivalů