Předčasný odchod studentů ze školy Českou republiku stojí miliardy

20. 2. 2020 | Aktuality

odchod ze školyStudenti, kteří nedokončí vzdělání, Českou republiku v budoucích letech vyjdou na miliardy korun. Počet předčasně ukončených studií navíc v posledních letech roste. V roce 2013 jich bylo přibližně pět procent a v roce 2017 již sedm procent.

Podle výpočtů Agentury pro sociální začleňování by narůstající trend v budoucnu mohl mít negativní dopad na ekonomiku.

„V důsledku jednoho předčasného odchodu ze vzdělávání veřejné rozpočty přijdou do roku 2067 o zhruba 13 milionů korun ve srovnání s úspěšným vyučením. V případě úspěšného dokončení střední školy s maturitou by pak byla celková bilance veřejných rozpočtů vyšší o 22 milionů korun,“ vysvětlila agentura.

Nejčastěji studium nedokončí lidé ze sociálně vyloučených lokalit. Podle agentury představují až dvě třetiny z celkového počtu neúspěšných studentů.

Některé lokality jsou v tomto ohledu rizikovější než jiné. Například v Karlovarském a Ústeckém kraji dodělal základní školu pouze každý šestý člověk. EU plánuje situaci změnit a tento rok chce podíl lidí s neukončeným vzděláním srazit pod 10 procent. Ministerstvo školství se rovněž připojilo k diskuzi a navrhuje zaměřit se na podporu vzdělávání u předškoláků.

Pokud by se počet neúspěšných studentů snížil, Česko by do roku 2067 mohlo na podpoře v nezaměstnanosti a jiných sociálních dávkách ušetřit až 16,5 miliardy. ČR by pak také získala více peněz na odvodech na zdravotním a sociálním pojištění, či na dani z příjmů pracujících lidí.

Zdroj: https://www.novinky.cz/

Další články k tématu